Σε όλους (μας) συμβαίνει και πλέον υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να θυμόμαστε καλύτερα τα ονόματα αυτών που γνωρίζουμε.
Το πρόβλημα είναι κοινό και συχνό. Συναντάμε και γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους, θυμόμαστε τη φυσιογνωμία τους, αλλά όχι το όνομά τους σε σημείο να ντρεπόμαστε και να αναφερόμαστε σε αυτόν/αυτήν με φράσεις τυπικές και κοινές, όπως «φίλε, φίλη» κτλ.
Η Ron White σημειώνει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι η μνήμη μας το πρόβλημα, αλλά η «εστίασή» μας, η συγκέντρωσή μας: «Όταν συναντάς ανθρώπους, σκέφτεσαι, “τι πιστεύει για μένα; Την έχω ξανασυναντήσει; Είμαι εντάξει; Πως δείχνω;”. Καθώς σκέφτεσαι όλα αυτά, εκείνος ή εκείνη σας λέει το όνομά του/της και δεν το ακούτε ποτέ».
Η Rοn White συμβουλεύει «να προσπαθήσετε να σταματήσετε το μυαλό σας, να σκέφτεστε όλες αυτές τις ερωτήσεις και απλώς να επικεντρωθείτε στο όνομα και όχι να επαναλαμβάνετε από μέσα σας “πως είπε το όνομά του”;».
Η Katie Kermode, η οποία είναι κάτοχος διπλού παγκόσμιου ρεκόρ στη απομνημόνευση ονομάτων (σ.σ. κι όμως υπάρχει τέτοιο πράγμα), συνιστά τη χρήση «συσχέτισης λέξεων». Η Kermode μπορεί να θυμηθεί 105 ονόματα σε πέντε λεπτά και 224 σε 15 λεπτά και αυτό που τη βοηθά είναι να βρίσκει κάτι που της θυμίζει το όνομα.
Για ονόματα λιγότερο απλά από είναι το Μαργαρίτα ή το Λεμονιά μπορείτε «απλώς να φανταστείτε ότι τους αρέσουν οι μαργαρίτες ή οι λεμονιές, ότι μυρίζουν ανάλογα κτλ».
Ο Ronald Johnson, οικοδεσπότης του podcast The Craft of Memory, χρησιμοποιεί εικόνες για να τον βοηθήσει να θυμάται ονόματα, ενώ συμβουλεύει πως η δημιουργία μιας «δραματικής, παράξενης και παράλογης ιστορίας» βοηθά στο να βρείτε την εικόνα με την οποία θα συνδέσετε το όνομά του: «Στόχος είναι να το κάνουμε αξέχαστο».
Εάν κανένα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, τότε μπορεί να βοηθήσει το να κάνετε μια προσομοίωση κάποιου που μόλις γνωρίσατε με έναν συγγενή σας, φίλο σας ή ακόμη και μιας διασημότητας.
Και αν όλα αυτά αποτύχουν, απλώς… ρωτήστε ξανά το όνομά του.