Σοφά λόγια γύρω από τη φιλία

Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι λέει μια παροιμία, υπογραμμίζοντας ότι οι καρδιακοί φίλοι μας είναι κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Εκτός όμως από παροιμίες για τη φιλία έχουν γραφτεί πολλά σοφά λόγια τα οποία μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για την καθημερινότητά μας.

Αλήθεια; Εσείς πότε είδατε τελευταία φορά τον καλύτερό σας φίλο; Εάν η απάντησή σας σας έκανε να νιώσετε άσχημα γιατί το διάστημα είναι αρκετά μεγάλο αρκεί να πούμε ότι πολλές φορές οι ανάγκες της καθημερινότητας μας κρατάνε μακριά από αγαπημένες ασχολίες και αγαπημένους φίλους. Άλλωστε, θα έχετε παρατηρήσει ότι με το πέρασμα του χρόνου κάποιοι φίλοι έμειναν και άλλοι χάθηκαν. Αυτό συμβαίνει γιατί στις μέρες μας είναι λίγες οι φιλίες που βασίζονται σε γερά θεμέλια και δεν αποτελούν εφήμερες σχέσεις. Επίσης, πολλοί από εμάς τείνουμε να αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο με τους πραγματικούς μας φίλους και να αφιερώνουμε όλη μας την ενέργεια στην απόκτηση νέων, ιντερνετικών «φίλων».

Όμως, οι πραγματικοί φίλοι μας κάνουν καλό, τόσο σε επίπεδο ψυχικής όσο και σωματικής υγείας. Και αυτό γιατί στέκονται δίπλα μας και στα καλά και στα άσχημα, είναι εκεί όταν τους χρειαζόμαστε και μπορούν να καταλάβουν, ακόμα κι αν αυτό που λέμε δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα.

Δείτε μερικά σοφά λόγια που ειπώθηκαν για τη φιλία και δείτε ποιο από αυτά πιστεύετε ότι περιγράφει καλύτερα για εσάς τις δικές σας φιλίες:

1«Οι φίλοι είναι τα μέλη της οικογένειας που δεν μας έδωσε ποτέ ο Θεός.»

Μένκιος, 372-289 π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

2«Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.»

Jim Morrison, 1943-1971, Αμερικανός τραγουδιστής

3«Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.»

Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

4«H μεγάλη διαφορά μεταξύ αγάπης και φιλίας είναι ότι δεν μπορείς να έχεις φιλία χωρίς ανταπόδοση.»

Michel Tournier, 1924-2016, Γάλλος συγγραφέας

5«Το γέλιο δεν είναι καθόλου άσχημη αρχή για μια φιλία. Και είναι μακράν το καλύτερο για να τελειώσεις μια φιλία. »

Όσκαρ Ουάιλντ, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας