Ο Πούτιν θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη “συντέλεια του κόσμου” στις 9 Μαΐου

Εκτιμήσεις από διεθνή ΜΜΕ ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κάνει επίδειξη δύναμης και θα προειδοποιήσει με «συντέλεια του κόσμου» – Οι απειλές του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών όπλων πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη, λέει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Τη στρατιωτική παρέλαση που ετοιμάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Δευτέρα 9 Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο β’ παγκόσμιο πόλεμο και τις δηλώσεις που θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος για την εισβολή που συνεχίζει χωρίς τέλος στην Ουκρανία, περιμένει με κομμένη την ανάσα η Δύση για να εκτιμήσει τις προθέσεις που έχει το Κρεμλίνο για το πώς θα εξελιχθεί ο εφιάλτης που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με την επίθεση στο Κίεβο.

Στην Ευρώπη κυρίως, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες εκδηλώνεται έντονη ανησυχία για νέες απειλές από τον Ρώσο πρόεδρο, ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Κι αυτό παρά τις νέες διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι δεν πρόκειται η Ρωσία να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα.

Την ίδια ώρα πάντως το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια και ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση την πρόθεσή του να κατοχυρώσει τα εδαφικά κέρδη που έχει με τον πόλεμο, τόσο στις περιοχές του Ντονμπάς, όσο και στο μέτωπο της χώρας αυτής στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως οι δραματικές απώλειες για τη Ρωσία στο πεδίο συνεχίζονται, καθώς ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι βύθισε και νέο ρωσικό πλοίο, αυτή τη φορά τη φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ». Μόσχα και Κίεβο δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία, ωστόσο ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

Η πυρηνική απειλή

Σενάρια τρόμου κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στη Μόσχα τη Δευτέρα και τα όσα θα πει ο Πούτιν με αφορμή την επέτειο της νίκης στο β’ παγκόσμιο πόλεμο και ενώ η εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται στην 73η μέρα.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κάνει επίδειξη δύναμης και θα προειδοποιήσει με «συντέλεια του κόσμου», ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε εμφατικά χθες ότι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη.

Το πρακτορείο εστιάζει στην πληροφορία ότι στην παρέλαση – στην έναρξη της θα μιλήσει ο Πούτιν – θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από το 2010 το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Και αναφέρει ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο.

Η δε Αναλένα Μπέρμποκ πάντως δήλωσε ότι «μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση». Και κατηγόρησε τον Πούτιν ότι έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη.

Στους φόβους και τις αιτιάσεις αυτές έσπευσε να απαντήσει πάντως η Μόσχα, προσπαθώντας να καθησυχάσει για τις προθέσεις του Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει χρήση τέτοιων όπλων στην Ουκρανία, διότι «δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί».

Ο δε πρεσβευτής τη Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ κατηγόρησε τη Δύση ότι παραποιεί κραυγαλέα δηλώσεων ρώσων αξιωματούχων περί πυρηνικής πολιτικής της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι χρεώνουν ψευδώς στη χώρα του πρόθεση για κλιμάκωση των πυρηνικών εντάσεων. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και μέρος μιας εκστρατείας προπαγάνδας κατά της Ρωσίας, είπε ο Αντόνοφ.

Οι εδαφικές βλέψεις της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ενδεικτική των προθέσεων και τις βλέψεις της Μόσχας στην Ουκρανία είναι η δήλωση που έκανε από την Χερσώνα την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ. Όπως είπε «η Ρωσία θα παραμείνει για πάντα στη νότια Ουκρανία, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τα όσα είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα ότι το Κίεβο και η Δύση πρέπει να αναγνωρίσουν τα νέα εδαφικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν το τελευταίο δίμηνο με τη «στρατιωτική επιχείρηση», όπως λέει η Μόσχα την εισβολή, στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει έτσι ότι την επιδίωξή του για διχοτόμηση της χώρας, αλλά όχι μόνο «αποσπώντας» το ανατολικό της κομμάτι, δηλαδή την περιοχή του Ντονμπάς με τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αλλά και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας από τη Μαριούπολη μέχρι την Κριμαία (υπάρχει και ένα τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια), σίγουρα τη Χερσώνα για την «τύχη» της οποίας έχει πει ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα και ενδεχομένως μέχρι και την Οδησσό, ελέγχοντας και το Μικολάιβ. Εάν ισχύουν όντως όλοι αυτοί οι στόχοι η Ρωσία θέλει να αποκλείσει πλήρως την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.