Η παράδοση των επιστολών στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας ένταξης που τελικά αναμένεται να οδηγήσει σε διεύρυνση του ΝΑΤΟ από 30 σε 32 μέλη
Σε μία ιστορική κίνηση για την ευρωπαϊκή ήπειρο, το πρωί της Τετάρτης, η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν και επίσημα ένταξης στο ΝΑΤΟ εγκαταλείποντας έτσι την πολιτική ουδετερότητας.
Σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεγκ, υποδέχθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ τους πρέσβεις των δύο χωρών, οι οποίοι του κατέθεσαν τους φακέλους με το επίσημο αίτημα ένταξης.
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.
A historic day.
Today, Finland and Sweden hand in letters expressing their countries’ interest to apply for #NATO membership to SG @jensstoltenberg. ⁰#FinlandNATO pic.twitter.com/5atdSykRmJ
— Finland at NATO (@FinMissionNATO) May 18, 2022
«Φεύγουμε από μια εποχή και ξεκινάμε μια άλλη» δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, ανακοινώνοντας την απόφαση.
Η Άντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νινίστου της Φινλανδίας έχουν προγραμματίσει να εμφανιστούν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να στηρίξει τις θέσεις τους.
Απειλές από την Ρωσία
Από την πλευρά της η Μόσχα, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «λύνει τα χέρια της Ρωσίας… Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση». Πρόσθεσε ότι «σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες είχαν καθεστώς ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».
Το τι ακριβώς σημαίνει το «λύνει τα χέρια της Ρωσίας», η εκπρόσωπος δεν το διευκρίνισε, αφήνοντας να αιωρείται μία μη συγκεκριμένη απειλή. Όλα, ωστόσο, δείχνουν ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και ότι η Μόσχα δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει πρακτικά μέτρα για να αποτρέψει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Τα όποια αντίμετρα πιθανότατα θα είναι οικονομικά, ενεργειακά και βεβαίως διπλωματικά. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να υπογραμμίζει και με αυτόν τον τρόπο την πολιτική υποστήριξή του στην κίνηση των δύο σκανδιναβικών χωρών.