Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο για τις αμβλώσεις

Τα όπλα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες στις ΗΠΑ, δηλώνουν διαδηλωτές – Παγκόσμια κατακραυγή

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και έφερε παγκόσμια κατακραυγή. Ύστερα από 50 χρόνια, ανετράπη η απόφαση-ορόσημο Roe v Wade και έτσι κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ θα έχει πολύ μεγάλη ελευθερία να περιορίσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις κατά το δοκούν. Ήδη αρκετές Πολιτείες , τουλάχιστον 13 από τις συνολικά 50, ανακοινώνουν ότι θα τις απαγορέψουν, θέτοντας σε κίνδυνο γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Η πρώτη Πολιτεία που θέσπισε την απαγόρευση είναι η Γιούτα. Από την Παρασκευή, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους των ΗΠΑ δηλώνοντας την αντίθεση τους στην απόφαση.

Για χρόνια, η προοπτική της ανατροπής του Roe v. Wade ήταν μια αφηρημένη έννοια για πολλούς Αμερικανούς – μια οδυνηρή αλλά μακρινή ανησυχία για ορισμένους και ένας μακροπρόθεσμος στόχος για άλλους. Η υπόθεση αφορούσε μια έγκυο γυναίκα από το Τέξας, η οποία ζητούσε να αναγνωριστεί δικαστικά πως όσοι πολιτειακοί νόμοι που καθιστούσαν έγκλημα την παροχή υπηρεσιών άμβλωσης ή την προσπάθεια έκτρωσης ήταν αντισυνταγματικοί. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε τότε συμφωνήσει με ψήφους 7-2 και διαπίστωνε ότι το δικαίωμα στην άμβλωση αποτελούσε θεμελιώδη ελευθερία που προστατεύεται από τη 14η τροπολογία, η οποία υπαγορεύει ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν να στερούν από τα άτομα τη ζωή, την ελευθερία ή την περιουσία χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία και νομικό σκεπτικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την ημέρα «θλιβερή για το έθνος», κάνοντας λόγο για «βάναυση» την απόφαση, ιδίως για τις γυναίκες που η εγκυμοσύνη τους αποτελεί αποτελεί αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την απόφαση την άμβλωση
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες. «Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση για την άμβλωση. «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.
«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εκφράζοντας την συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter. «Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

Την ώρα που παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την απόφαση, κάνοντας λόγο για οπισθοδρόμη, το Βατικάνο την επαινεί. «Οι πολέμιοι των αμβλώσεων θα πρέπει να ανησυχούν για άλλα θέματα που μπορεί να απειλήσουν την ζωή, όπως η εύκολη πρόσβαση στα όπλα, η φτώχεια και οι αυξανόμενοι ρυθμοί της μητρικής θνησιμότητας», έγραψε ο επικεφαλής της διεύθυνσης σύνταξης της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του Βατικανού Αντρέα Τορνιέλι. Παράλληλα, η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε σήμερα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής.

Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού».