Κι όμως, η επιστήμη λέει ότι είναι καλή ιδέα να βγάζεις σέλφι κάθε μέρα

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε διαφορετικές έρευνες λένε ότι μια σέλφι την ημέρα μπορεί να κάνει θαύματα στην διάθεση και την αυτοπεποίθησή σου. Βρε λες;

Τείνουμε να συνδέουμε τις selfies με τη ματαιοδοξία ή την ανάγκη να αντισταθμίσουμε τη χαμηλή μας αυτοεκτίμηση. Η επιστήμη όμως λέει ότι αυτό δεν είναι πάντα ακριβές. Διάφορες έρευνες συνδέουν τις φωτογραφίες που τραβάς με την μπροστινή κάμερα του κινητού σου με την ανεβασμένη διάθεση, αλλά και (αυτό δεν το περίμενες) με την καλύτερη υγεία. Δεν μας πιστεύεις; Κάτσε να σου τα πούμε αναλυτικά.

Οι selfies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ασθενειών

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι selfies θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς γιατρούς να εντοπίσουν πιθανές καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Και η ανάλυση φωτογραφιών προφίλ μέσω τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε σε αλγόριθμους που εντόπισαν σωστά την ύπαρξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός selfies και προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου.

Δεν είναι απαραίτητα ναρκισσισμός, αλλά μια πράξη αυτοφροντίδας

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι selfies βοήθησαν τους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα και να δώσουν σημασία στο πώς πάει η μέρα τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η λήψη μιας selfie μια φορά την ημέρα έβαζε τους συμμετέχοντες στη διαδικασία να παρατηρήσουν το περιβάλλον τους, να εντοπίσουν ένα σημείο που θα έκανε ωραίο background για την φωτογραφία τους, να σκεφτούν δημιουργικά ή ακόμα και να βγουν μια βόλτα για να βγάλουν μια selfie στον ήλιο. Με δυο λόγια, να κάνουν μια μικρή αλλά χρήσιμη παύση στην αγχωτική τους καθημερινότητα και να στρέψουν την προσοχή τους σε κάτι ευχάριστο.

Μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης

Μια άλλη ομάδα ερευνητών μελέτησε συμμετέχοντες που έβγαζαν χαμογελαστές selfies κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες. Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως ακόμα και ένα ψεύτικο χαμόγελο για τις ανάγκες της φωτογραφίας τους έφτιαχνε στιγμιαία την διάθεση. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο θεαματικά για όσους από τους συμμετέχοντες έστελναν τις selfies τους σε φίλους ή συντρόφους, λαμβάνοντας σε απάντηση κολακευτικά σχόλια.

Παίζουν επίσης τον ρόλο τους στην αυτοπεποίθησή σου

Βεβαίως, και για αυτό έχουμε έρευνα. Αυτήν εδώ συγκεκριμένα, που διαπίστωσε ότι όσοι βγάζουν selfie αισθάνονται πιο ελκυστικοί και αρεστοί από εκείνους που δεν το κάνουν. Και δεν είναι μόνο αυτό: Με τον καιρό και την εξάσκηση, οι συμμετέχοντας δήλωσαν πως άρχισαν να βρίσκουν τον εαυτό τους ωραιότερο, να βελτιώνουν τις πόζες και το χαμόγελό τους, και να παρατηρούν λιγότερο άγχος στο πρόσωπό τους.

Είναι ένας τρόπος να καταγράψεις την εξέλιξή σου

…και αυτό με την σειρά του βοηθά επίσης στην βελτίωση της αυτοεικόνας σου. Συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι, αφότου πέρασαν μια προσωπική κρίση, το να κοιτάζουν τις selfies που έβγαζαν κατά τη διάρκειά της, τους βοήθησε να εκτιμήσουν την προσωπική τους εξέλιξη, αλλά και να συγκρίνουν τις «σκοτεινές τους μέρες» με το σήμερα για να διαπιστώσουν την διαφορά, πράγμα που έκανε θαύματα όχι μόνο στην διάθεση αλλά και στην αυτοπεποίθησή τους.