Εκτοξεύθηκε για να καταρρίψει ρωσικό πύραυλο – Νωρίτερα ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήταν απίθανο ο πύραυλος να έφυγε από τη Ρωσία
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.
Ελάχιστες ώρες μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα εξαιτίας του εγκλωβισμού του από τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και μετά το χθεσινό μπαράζ βομβαρδισμών σε στρατηγικές ενεργειακές υποδομές 12 πόλεων της Ουκρανίας, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό περισσότερα από επτά εκατομμύρια πολίτες, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν προσομοιάζεται πλέον από αρκετούς αναλυτές με πεινασμένο λιοντάρι που έχασε το θήραμά του, αναζητώντας να ξεσπάσει την οργή του.
Σε ένα πρωτόγνωρης ισχύος σφυροκόπημα κατά αμάχων, περίπου 100 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες τα βασικά δίκτυα της Ουκρανίας, αν και η παγκόσμια αγωνία που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, αφορά στην πατρότητα του πυραύλου που έπεσαν στο χωριό Πρζεβοντόφ, 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας, σηματοδοτώντας, στο κακό σενάριο, τη γενίκευση του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Τα τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν αρχικά ότι είτε η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και άλλαξε την τροχιά του, είτε οι Ρώσοι εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο, ο οποίος κατευθυνόταν κατά πάσα πιθανότητα προς την πόλη της Λβιβ, η οποία υπήρξε ένας από τους χθεσινούς στόχους των ρωσικών δυνάμεων.
Tο πολωνικό ΥΠΕΞ ανέφερε αρχικά πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα σοβιετικού σχεδιασμού στον πόλεμο που διεξάγουν από την 24η Φεβρουαρίου.
Από πλευράς της, η Μόσχα δήλωνε αρχικά πλήρη άγνοια για το περιστατικό, αφήνοντας να εννοηθεί μέχρι και απόπειρα προβοκάτσιας, καθώς ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε χθες πως δεν έχει πληροφορίες για έκρηξη στην Πολωνία. Ερωτηθείς από το CNN, ο κ. Πεσκόφ απάντησε πως «δυστυχώς δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», μολονότι αμέσως μετά το περιστατικό το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχολίασε πως σημειώθηκαν πλήγματα κοντά «σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας».
Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».
Μπάιντεν: Οι εκρήξεις στην Πολωνία μοιάζει «απίθανο» να οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι η έκρηξη στην Πολωνία μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία.
Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».
Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.
Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα από τον κ. Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά).
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.
Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.
«Το περιστατικό στην Πολωνία ήταν απόπειρα να προκληθεί στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας»
Το περιστατικό στην Πολωνία, όπου πύραυλος κατέπεσε σε χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.
Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος αυτός ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.
Tο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.