Η έγκριση του FDA για το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας είναι η τέλεια ευκαιρία να δούμε πώς είναι πολύ καλύτερο από το κρέας που ήδη τρώμε.
Την Τετάρτη, σύμφωνα με το independent, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ολοκλήρωσε την πρώτη της αξιολόγηση πριν από την αγορά της Upside Foods, η οποία καλλιεργεί κρέας από κύτταρα και όχι από σφαγμένα ζώα.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν είχε περαιτέρω ερωτήσεις» σχετικά με την ασφάλεια του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία παράγει το κοτόπουλο της.
Αν και η Upside Foods εξακολουθεί να απαιτεί εγκρίσεις από το Υπουργείο Γεωργίας για να μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα κοτόπουλου σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, είναι ένα μνημειώδες άλμα προς τα εμπρός στη δημιουργία μιας πιο ηθικής και υγιεινής μορφής κρέατος.
Μην βιαστείτε να απορρίψετε το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο
Δεν ζητωκραυγάζουν όλοι φυσικά το κοτόπουλο χωρίς κότα. Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας έχει αποτελέσει αντικείμενο υποψιών από οργανισμούς που εργάζονται για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, και ακόμη και με την προκαταρκτική έγκριση του FDA, ορισμένοι παραμένουν αμετάπειστοι.
Για παράδειγμα, το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων χαρακτήρισε την αξιολόγηση του FDA «εξαιρετικά ανεπαρκή» σε ένα δελτίο ειδήσεων και ζήτησε «περισσότερη έρευνα και πιο διαφανή δεδομένα» πριν προσδιορίσει εάν το κρέας που καλλιεργείται σε κύτταρα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.
Έρευνες κοινής γνώμης έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι λιγότερο μορφωμένοι αγοραστές, διστάζουν να αποδεχθούν το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας ως βιώσιμη επιλογή τροφίμων.
Η προσοχή δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά αυτές οι κριτικές για το κυτταροκαλλιεργημένο κρέας είναι απλώς συγκαλυμμένη νεοφοβία – οι άνθρωποι απλώς αισθάνονται ότι είναι «αφύσικο».
«Δεν υπάρχει τίποτα «φυσικό» στη συντριπτική πλειοψηφία του κρέατος που καταναλώνεται ήδη»
Το κρέας που καλλιεργείται σε κύτταρα προέρχεται πράγματι από εργαστήρια και όχι από φάρμες. Αλλά αυτό που αυτοί οι επικριτές δεν καταλαβαίνουν είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα «φυσικό» στη συντριπτική πλειοψηφία του κρέατος που καταναλώνεται ήδη στις Η.Π.Α.
Για αρχή, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων της Απογραφής Γεωργίας του USDA που έγινε από το Sentience Institute, το 99% των ζώων που εκτρέφονται για τροφή ζουν σε φάρμες εργοστασίων. Σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις, στα ζώα χορηγούνται τακτικά μικρές δόσεις αντιβιοτικών ως προληπτικό μέτρο κατά των ασθενειών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζώα είναι στριμωγμένα τόσο σφιχτά που οι μολύνσεις εξαπλώνονται γρήγορα από το ένα στο άλλο.
Έπειτα, υπάρχει το γεγονός ότι αυτά τα ζώα τρώνε μια μη φυσιολογική διατροφή. Οι αγελάδες, για παράδειγμα, βλέπουν λιγότερο γρασίδι από ό,τι συνήθιζαν. Αντίθετα, τρέφονται με καλαμπόκι σε τροφοδοσίες, όπου παχύνονται πριν σταλούν για σφαγή.
Ακόμη και τα ίδια τα ζώα διαφέρουν δραστικά από αυτό που έτρωγαν οι παππούδες μας μεγαλώνοντας: τα κοτόπουλα, οι αγελάδες, οι χοίροι και ακόμη και τα ψάρια που τρώμε σήμερα είναι προϊόν έντονης γενετικής μηχανικής. Καθώς πολλοί ετοιμάζονται να φάνε γαλοπούλα για την Ημέρα των Ευχαριστιών, σκεφτείτε ότι τα πουλιά όχι μόνο εκτρέφονται επιλεκτικά και είναι μεγαλύτερα από τους άγριους προγόνους τους, αλλά δεν μπορούν πλέον να ζευγαρώσουν μόνα τους, βασιζόμενοι στην τεχνητή γονιμοποίηση για την ύπαρξη.
Είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει κάτι «φυσικό» σχετικά με τα ζώα που είναι γεμάτα με φαρμακευτικά προϊόντα, τρέφονται με καλαμπόκι, γενετικά τροποποιημένα και τεχνητά γονιμοποιημένα ζώα που εκτρέφονται στη μέση φάρμα σήμερα.
Προς έκπληξη, το κρέας κυτταροκαλλιέργειας δέχεται επίσης κριτική από ορισμένους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, αν και για έναν πολύ διαφορετικό λόγο: επειδή η κυτταρική καλλιέργεια απαιτεί κύτταρα εκκίνησης που λαμβάνονται από πραγματικά ζώα, το κρέας που καλλιεργείται με κύτταρα δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από σκληρότητα. Υπάρχει αλήθεια σε αυτό.