Στόχος της πρωτοποριακής startup είναι να επιστήσει την προσοχή στη δυνατότητα του τεχνητού κρέατος από κύτταρα, δίχως τη σφαγή ζώων.
Κεφτεδάκι… από μαμούθ. Όχι δεν είναι πλάκα. Η αυστραλιανή startup “Vow” δημιούργησε σε εργαστήριο κρέας από τη σάρκα των προ πολλού εξαφανισμένων μαμούθ.
Στόχος της να καταδείξει τις δυνατότητες του τεχνητού κρέατος, που – όπως υποστηρίζει – θα αλλάξει τον τρόπο με το οποίο τρεφόμαστε και παρεμβαίνουμε στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με τον Guardian, κανείς δεν έχει δοκιμάσει ακόμη τον παράξενο αυτό κεφτέ:
«Δεν έχουμε δει αυτή την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ένας καθηγητής που δούλεψε με την ομάδα.
«Έτσι, δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν την φάμε. Αλλά αν το ξανακάνουμε, θα μπορούσαμε σίγουρα να το κάνουμε με τρόπο που θα το έκανε πιο εύγευστο».
Ο Wolvetang – που δούλεψε για την εταιρεία – δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει τους ανθρώπους που αρχικά είναι επιφυλακτικοί με ένα τέτοιο κρέας:
Είναι λίγο παράξενο και καινούργιο – πάντα έτσι είναι στην αρχή. Αλλά από περιβαλλοντική και ηθική άποψη, προσωπικά πιστεύω ότι [το τεχνητό κρέας] έχει πολύ νόημα.
Πάντως η εταιρεία έχει δημιουργήσει και τεχνητό κρέας ορτυκιού το οποίο πρόκειται να βρίσκεται σε εστιατόρια της Σιγκαπούρης φέτος.
«Στόχος είναι η μετάβαση μερικών δισεκατομμυρίων κρεατοφάγων από την κατανάλωση [συμβατικής] ζωικής πρωτεΐνης στην κατανάλωση πραγμάτων που μπορούν να παραχθούν σε ηλεκτροδοτούμενα συστήματα. Και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να “εφεύρουμε” κρέας.
»Ψάχνουμε για κύτταρα που είναι εύκολο να αναπτυχθούν, πραγματικά νόστιμα και θρεπτικά, και στη συνέχεια αναμειγνύουμε και συνδυάζουμε αυτά τα κύτταρα για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας» δήλωσε ο George Peppou, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Vow.
Οι υποστηρικτές του έργου ελπίζουν ότι το τεχνητό κρέας θα μειώσει την ανάγκη σφαγής ζώων για τροφή και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Meatball from long-extinct mammoth created by food firm https://t.co/7CD9tbeCCC
— The Guardian (@guardian) March 28, 2023