Γιατί οι γυναίκες ζητούν συχνότερα διαζύγιο από τους άνδρες

Πέντε λόγοι που φωτίζουν τις κοινωνικές αιτίες των διαζυγίων

Πώς οι διαφορές στη συναισθηματική εξέλιξη οδηγούν σε διαζύγιο – Γιατί οι γυναίκες άνω των 40 εγκαταλείπουν τους συζύγους τους

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Divorce.com, το 69% των αιτήσεων διαζυγίου στις ΗΠΑ υποβάλλονται από γυναίκες. Επιπλέον, για κάθε 1.000 άτομα που παντρεύονται στα 40 τους, 24 χωρίζουν· από όσα παντρεύονται στα 50, χωρίζουν 12 στα 1.000, ενώ οι εξηντάρηδες νεόνυμφοι είναι λίγο σταθερότεροι: χωρίζει ένα στα 100 ζευγάρια. Για τα ζευγάρια άνω των 50 ετών το ποσοστό διαζυγίων έχει διπλασιαστεί από το 1990 και γενικά είναι οι γυναίκες που παίρνουν την πρωτοβουλία. Η κύρια αιτία είναι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες εξελίσσονται από συναισθηματική άποψη με τόσο διαφορετικούς τρόπους ώστε τελικά γίνονται ασυμβίβαστοι. Όπως γράφει η Ronnie Ann Ryan στο «ΥοuTango», οι άνδρες διαφέρουν από τις γυναίκες στον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που σπάνε το καλούπι: όμως, οι γενικεύσεις είναι χρήσιμες όταν μιλάμε για δύσκολα κοινωνικά και σχεσιακά ζητήματα – ιδιαίτερα αν αναγνωρίζουμε ότι οι παρατηρήσεις μας δεν είναι κανόνας που ισχύει για όλα τα άτομα.

Γενικά, οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο συναισθηματικά διαδραστικές από νεαρή ηλικία από τους άνδρες. Ένα άρθρο από το Conversation.com αναφέρει τα εξής: «Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι διαφορές δεν είναι μόνο κοινωνικές αλλά και οφείλονται στον ίδιο τον εγκέφαλο. Σε πολυάριθμες μελέτες, οι γυναίκες βαθμολογούνται υψηλότερα από τους άνδρες στα τεστ αναγνώρισης συναισθημάτων, κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης. Από μελέτες νευροαπεικόνισης που διερευνήθηκαν βγήκε το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, όταν επεξεργάζονται συναισθήματα, χρησιμοποιούν περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου που περιέχουν νευρώνες «καθρέφτη» από ό,τι οι άνδρες. Οι νευρώνες-καθρέφτες μάς επιτρέπουν να βιώσουμε τον κόσμο από την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων και να κατανοήσουμε τις πράξεις και τις προθέσεις τους». Οι γυναίκες θέτουν σε λειτουργία εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου τους που τις καθιστούν πιο ικανές να επεξεργάζονται τα συναισθήματα: τα δικά τους και των άλλων. Αντίθετα, οι άντρες δεν χρησιμοποιούν τόσο έντονα αυτό το μέρος του εγκεφάλου τους και, ως εκ τούτου, η ικανότητά τους να επεξεργάζονται τα συναισθήματα μειώνεται με πολλούς τρόπους.