Υπάρχει τρόπος να είμαστε πιο χαρούμενοι δουλεύοντας;

Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά δέκα διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν ώστε να παίρνουμε και από την εργασία μας, ευχαρίστηση.

Με βάση παλαιότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 142 χώρες και περιελάμβαναν περίπου 180 εκατομμύρια υπαλλήλους, μόνο το 13 τοις εκατό των εργαζομένων παγκοσμίως πηγαίνουν με ευχαρίστηση στην εργασία τους. Αλλά μάλλον δεν χρειαζόσασταν στατιστικά στοιχεία για να μάθετε κάτι που πιθανότατα βιώνετε ήδη…

Μιας όμως και η δουλειά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας, μήπως τελικά αξίζει να αντλούμε και από αυτόν το χώρο όσο γίνεται περισσότερα θετικά συναισθήματα;

Ας δούμε κάποιους αποτελεσματικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

«Κυνηγώντας» την ευτυχία στην εργασία

Για να είναι η καθημερινή εργασία μια λιγότερο… μίζερη διαδικασία:

#1 Αφήστε τα προσωπικά προβλήματα στο σπίτι

Όταν η προσωπική σας ζωή βρίσκεται σε… αναταραχή, η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να καταλήξει σε υπέρμετρο άγχος και εξάντληση. Με άγχος, η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, η παραγωγικότητα μειώνεται και πιθανόν θα κοιτάτε ανά 5 λεπτά το ρολόι…

Αν και είναι εύκολο η προσωπική σας ζωή να μεταφερθεί στην επαγγελματική σας και το αντίστροφο, προσπαθήστε να διαχωρίσετε αυτά τα δύο και να κατεβάζετε τον «διακόπτη» ξεκινώντας το πρωί από το σπίτι αλλά και όταν κλείνετε πίσω σας την πόρτα του γραφείου.

#2 Πάρτε μια ανάσα

Αφιερώστε ένα λεπτό για να αναπνεύσετε πριν προχωρήσετε στην επόμενη εργασία σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χωρίς λίγο «χώρο» και χρόνο αναπνοής μπροστά στις συνεχείς απαιτήσεις, δεν γίνεται να είμαστε δημιουργικοί, ικανοί και χαρούμενοι. Αν δεν κάνουμε διάλειμμα, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό άγχος χωρίς εκρήξεις.

Πάρτε μια μέρα άδεια ακόμα κι αν νιώθετε στα καλύτερά σας. Η διακοπή όχι μόνο ανακουφίζει αλλά και επαναφορτίζει, βελτιώνοντας τη συνολική μας υγεία.

Αν δουλεύετε σε γραφείο, μην ξεχνάτε πως το να κάθεστε όλη μέρα και το να εργάζεστε σε υπολογιστή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως αύξηση βάρους, καρδιαγγειακές παθήσεις, καταπόνηση των ματιών και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Βρείτε το χρόνο να κάνετε μια βόλτα έξω. Η κίνηση έχει μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα, ακόμα κι αν ήδη ασκείστε και τρώτε υγιεινά.

#3 Οργανωθείτε

Ένας οργανωμένος χώρος εργασίας μας κάνει να δουλεύουμε και να αισθανόμαστε καλύτερα.

Αποφύγετε το πρόσθετο άγχος που μπορεί να προκαλέσει η ακαταστασία και το να ψάχνετε διάφορα χρήσιμα αντικείμενα και χαρτιά και κάντε τον χώρο σας «δικό σας» με την ανάλογη διακόσμηση ώστε να τον αισθάνεστε πιο άνετο και ξεκούραστο.

#4 Βρείτε τον συνάδελφο- φίλο σας

Το να έχετε έναν καλύτερο φίλο- φίλη στη δουλειά μπορεί να μετατρέψει την όποια εργασία μοιάζει με αγγαρεία σε μια δημιουργική και ευχάριστη διαδικασία.

#5 Χαμογελάστε και πείτε «ευχαριστώ»

Κάτι τόσο απλό όσο ένα χαμόγελο μπορεί να σας κάνει πιο χαρούμενους στη δουλειά, μιας και στέλνει σήματα ευτυχίας στον εγκέφαλό σας. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως είναι μεταδοτικό.

Σύμφωνα με μελέτη, η ανταλλαγή εκφράσεων ευγνωμοσύνης όπως το «ευχαριστώ» μας κάνει να νιώθουμε αυξημένη αυτοεκτίμηση και αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί έναν κύκλο καλών συμπεριφορών και όμορφων συναισθημάτων.

#6 Αποδεχτείτε τους άλλους όπως είναι

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τους ανθρώπους γύρω σας στη δουλειά. Αντί λοιπόν να αφήσετε την προσωπικότητά τους ή τις πράξεις τους να σας επηρεάζουν, κάντε ένα βήμα πίσω και διατηρήστε μια όσο το δυνατόν πιο επαγγελματική στάση.

#7 Μην κάνετε το multitasking, συνήθεια

Σύμφωνα με τους ειδκούς, το multitasking δεν είναι αποτελεσματικό διότι μειώνει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα με αποτέλεσμα να χάνετε χρόνο και όχι τελικά να εξοικονομείτε.

Αντί να κάνετε… ταχυδακτυλουργικά για να διαχειριστείτε τον όγκο της δουλειάς, εστιάστε σε μία εργασία τη φορά.

#8 Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Βρείτε το χρόνο να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας αφού ολοκληρωθεί μια απαιτητική ημέρα. Είτε αυτό σημαίνει να βγείτε έξω για φαγητό είτε μια απλή ρουτίνα αυτοφροντίδας στο σπίτι.

#9 Μην ξεχνάτε να τρώτε καλά και να παραμένετε ενυδατωμένοι

Μια σωστή διατροφή και η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στα επίπεδο ενέργειας και στη στάση σας.

Αντί για το κρύο σάντουιτς από τον αυτόματο πωλητή για μεσημεριανό, προτιμήστε γιαούρτι, φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση τροφών που διατηρούν το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να σταματήσει τους πονοκεφάλους και την κούραση και να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε καλύτερα.

#10 Ξαναβρείτε το νόημα σε ό,τι κάνετε

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν πως η δουλειά τους έχει ουσιαστικό, θετικό αντίκτυπο στους άλλους είναι πιο παραγωγικοί. Μάλιστα, έρευνα από καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος ενός στόχου, η αίσθηση του νοήματος μπορεί να συμβάλει στην ευτυχία στον εργασιακό χώρο.

Σκεφτείτε τέλος: Γιατί δουλεύετε τόσο σκληρά; Αναλογιστείτε την ημέρα σας, ανακαλέστε τα θετικά, σημειώστε τα και ανατρέξτε σε αυτά σε στιγμές προβληματισμού που χρειάζεστε μια «ώθηση».