Συνδυασμοί φρούτων που πρέπει να αποφεύγουμε

Οι φρουτοσαλάτες δίνουν και παίρνουν αυτή την εποχή. Ταιριάζουν, όμως, όλα με όλα ή μήπως κινδυνεύουμε από πεπτικά προβλήματα αν δεν κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς;

Μην τρώτε καρπούζι και πεπόνι με άλλα φρούτα
Τα φρούτα τύπου πεπόνι και καρπούζι περνούν από την πέψη πιο γρήγορα από άλλα φρούτα κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ο συνδυασμός τους με άλλα φρούτα μπορεί να επηρεάσει την πέψη τους.

Αποφύγετε τον συνδυασμό φρούτων με υψηλή πρωτεΐνη και με υψηλό άμυλο
Κάποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο από τη φύση τους, όπως τα διάφορα είδη μπανάνας, τα αποξηραμένα σύκα, τα μήλα. Αυτά τα φρούτα, καλό είναι να μην τα συνδυάζετε με φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως το γκουάβα, τα αποξηραμένα βερίκοκα, το ακτινίδιο, το αβοκάντο και τα μύρτιλα. Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται μια όξινη βάση για την πέψη των πρωτεϊνών και μια αλκαλική βάση για τη διάσπαση του αμύλου και ο συνδυασμός των παραπάνω δεν βοηθά.

Μην συνδυάζετε όξινα με γλυκά φρούτα
Τα όξινα και υπόξινα φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα μήλα, τα ρόδια και τα ροδάκινα δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με γλυκά φρούτα όπως η μπανάνα και οι σταφίδες. Ένας τέτοιος συνδυασμός οδηγεί συχνά σε πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, πονοκέφαλοι, οξέωση (περίσσεια οξέων στο αίμα).

Μην συνδυάζετε παπάγια και λεμόνι
Μπορεί να ακούγεται παράξενος συνδυασμός, αλλά δεν είναι ασυνήθιστος, ειδικά στο εξωτερικό. Δεν είναι, όμως, σωστός, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναιμία και ανισορροπία αιμογλοβίνης μεταξύ άλλων. Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, μπορεί να είναι και επικίνδυνος.