Τι είναι αυτό το μισοφέγγαρο στη βάση των νυχιών

Ώρα για nail talk: Πειράζει αν δεν έχω μισοφέγγαρο στα νύχια μου; Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Η ανοιχτόχρωμη τοξωτή περιοχή στη βάση των νυχιών σας που μοιάζει με μισοφέγγαρο – και είναι συνήθως πιο ορατή στους αντίχειρες – είναι γνωστή ως «lunula» (η λατινική ονομασία για το μικρό φεγγάρι).

Είναι υπεύθυνη για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων κάτω από την επιδερμίδας σας και αποτελεί μέρος της μήτρας του νυχιού.

Η μήτρα, που βρίσκεται κάτω από τη ρίζα, είναι το ζωντανό μέρος του νυχιού. Εκεί δημιουργούνται νέα κύτταρα που θα αποτελέσουν το νύχι.

Τα κερατινοκύτταρα παράγονται συνεχώς στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας της μήτρας.

Στη συνέχεια, σκληραίνουν και ανεβαίνουν στην επιφάνεια, σπρώχνοντας σταδιακά τα παλαιότερα κύτταρα προς την ελεύθερη άκρη του νυχιού.

Σε αντίθεση με το δέρμα, το νύχι δεν αποβάλλει μόνο του τα νεκρά κύτταρά του. Στην ουσία τα αφαιρούμε εμείς όταν κόβουμε ή λιμάρουμε τα νύχια μας.

Είναι πολύ σημαντικό να μην βλάψετε το lunula σας με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος βλαβερών συνεπειών, όπως η μόλυνση.

Τι γίνεται, όμως, αν δεν έχουμε μισοφέγγαρο στα νύχια μας;

Παρόλο που όλοι έχουν μήτρα, πολλοί μπορεί να μην βλέπουν ένα lunula σε κάθε νύχι. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, επειδή καλύπτεται από το δέρμα στην πτυχή του νυχιού.

Όταν κάποιος δεν μπορεί να δει το μισοφέγγαρο στα νύχια του, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει σχετικά μικρές μήτρες και μεγαλύτερη προδιάθεση για λεπτά, μικρά νύχια.

Υγιείς από την κορυφή ως τα… νύχια

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ότι αν έχετε ορατά μισοφέγγαρα, αυτά θα πρέπει να έχουν ανοιχτό λευκό χρώμα.

Στη σπάνια περίπτωση που παρατηρήσετε ότι γίνονται μαύρα, καφέ, μπλε, κόκκινα ή κίτρινα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Δερματολογίας των ΗΠΑ, τα νύχια αντικατοπτρίζουν τη συνολική μας υγεία.

Κοιτάξτε τα προσεκτικά. Είναι γερά και λεία; Ή μήπως βλέπετε ραβδώσεις, βαθουλώματα ή περιοχές με ασυνήθιστο σχήμα;

Το ότι κάνετε συχνά μανικιούρ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα νύχια σας είναι υγιή.

Aν είναι εύθραυστα, για παράδειγμα, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας, γιατί μπορεί να είναι σημάδια άλλων παθήσεων υγείας – όπως η αναιμία ή ο υποθυρεοειδισμός.

Για να αποτρέψετε τη φθορά των νυχιών αποφύγετε να δαγκώνετε τα νύχια σας ή να πειράζετε τα πετσάκια σας. Αυτές οι συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο στρώμα των νυχιών.

Ακόμη και ένα μικρό κόψιμο κατά μήκος του νυχιού σας μπορεί να επιτρέψει σε βακτήρια ή μύκητες να εισέλθουν και να προκαλέσουν μόλυνση.

Η Αμερικανική Ένωση Δερματολόγων προτείνει, γενικά, να διατηρείτε τα νύχια σας καθαρά και στεγνά, και να τα κόβετε σε ευθεία γραμμή, στρογγυλοποιώντας ελαφρώς τις άκρες.