Αν είστε σκυλογονιός ή αν έχει τύχει να φιλοξενήσετε κάποιο σκυλάκι θα σας έχει τύχει σίγουρα το εξής:
Πηγαίνετε στην κουζίνα για να πάρετε κάτι από το ψυγείο ενώ εκείνο κοιμάται του καλού καιρού. Και ξαφνικά γυρνάτε το κεφάλι σας και βλέπετε μια κουνάμενη και σεινάμενη μουσούδα να σας κοιτάζει με αυτά τα μοναδικά puppy eyes.
Και ενώ εσείς συνεχίζετε να αναρωτιέστε πώς σας άκουσε, ότι ήσασταν πιο αθόρυβος από ποτέ και άλλα τέτοια, αυτό το παμπόνηρο πλάσμα έχει αρχίσει και πηδάει πάνω σας για να σας πάρει αυτό το νόστιμο πράγμα που κρατάτε στα χέρια σας.
Δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε άλλο. Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό και είναι η εκπληκτική ακοή που διαθέτουν οι σκύλοι.
Η ακοή τους είναι τόσο αναπτυγμένη που μπορεί να σας ακούσουν να μπαίνετε από την είσοδο της πολυκατοικίας. Ή σας ακούσουν όταν γυρίσετε πλευρό στο κρεβάτι σας και να πεταχτούν πάνω με ένα βλέμμα επικριτικό για το πώς τολμήσατε και τα διακόψατε από τον ύπνο τους – κι ας κοιμούνται όλη μέρα. Ή ακούνε εκείνο το σακουλάκι με τα πατατάκια που ανοίξατε από ένα χιλιόμετρο μακριά.
Ας εξηγήσουμε όμως καλύτερα για αυτή την εξαιρετική αίσθηση ακοής που διαθέτουν.
Είναι αλήθεια ότι οι σκύλοι ακούνε πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους, αλλά αυτό συμβαίνει σε ορισμένες συχνότητες. Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο.
Οι σκύλοι έχουν εξαιρετική ακοή όταν πρόκειται για υψηλούς τόνους. Σκεφτείτε ότι ο μέσος ενήλικας άνθρωπος δεν μπορεί να ακούσει ήχους πάνω από 20.000 Hz (το Hertz είναι μέτρο συχνότητας ενός ήχου και όσο η υψηλότερη είναι η συχνότητα τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση του ήχου). Οι σκύλοι από την άλλη πλευρά, μπορούν να ακούσουν ήχους έως 45.000 Hz, ήχοι πολύ υψηλών τόνων που δεν μπορεί να τους ακούσει ένας άνθρωπος. Αυτό εξηγεί γιατί ένας σκύλος ανταποκρίνεται σε μια σφυρίχτρα σκύλου σε μεγάλη συχνότητα, ενώ εμείς δεν ακούμε τίποτα. Ή γιατί μπορεί να ακούσει κάποιον ήχο μια ηλεκτρονικής συσκευής που δεν εμείς και πάλι δεν αντιλαμβανόμαστε.
Εκτός από τους υψηλής συχνότητας ήχους, οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν και ήχους πολύ πιο σιγανούς. Η ένταση ενός ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB), με 0 να είναι η μέση ένταση ενός ήχου που μετά βίας μπορεί να ακουστεί από έναν άνθρωπο – το πιο πιθανό είναι να μην μπορούμε να ακούσουμε ούτε αυτούς τους ήχους καθώς είναι ανεπαίσθητοι . Οι ήχοι που σίγουρα δεν μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι είναι υπό του μηδενός σε κλίματα ντεσιμπέλ. Αντιθέτως, οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν ήχους που βρίσκονται έως και -15 dB κατά μέσο όρο
Εκτός όμως από την εξαιρετική τους ικανότητα να ακούνε τέλεια, οι σκύλοι διαθέτουν 18 μύες που ελέγχουν τα αυτιά τους με αποτέλεσμα να μπορούν να τα γείρουν και να τα περιστρέψουν ώστε να διοχετεύουν τον ήχο στο εσωτερικό του αυτιού και άρα να ακούνε καλύτερα. Σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος έχει 6 μύες στο κάθε αυτί του και μπορεί να τα κινήσει ελάχιστα ή και καθόλου.
Επιπλέον, το σχήμα των αυτιών ορισμένων φυλών σκύλων είναι τέτοιο που ενισχύει τον ήχο. Ο ακουστικός πόρος του σκύλου είναι σημαντικά μακρύτερος από τον αντίστοιχο του ανθρώπου. Οι μύες του επιτρέπουν να ρυθμίζει με ακρίβεια τη θέση αυτού του εσωτερικού ακουστικού πόρου, ώστε να μπορεί να εντοπίζει έναν ήχο, να τον ακούει με μεγαλύτερη ακρίβεια και από μεγαλύτερη απόσταση.
Συμπερασματικά
Η αναπτυγμένη ακοή των σκύλων οφείλεται στην χιλιάδων χρόνων κληρονομιά τους καθώς οι πρόγονοί τους οι λύκοι, κυνηγούσαν μικρά τρωκτικά, όπως τα ποντίκια, οπότε η ικανότητά τους να ακούν ήχους τέτοιας συχνότητας ήταν υψίστης σημασίας για την επιβίωσή τους.
Έχοντας αναλύσει, λοιπόν, την ακοή των σκύλων μπορούμε πλέον να καταλάβουμε την ικανότητά τους να προβλέπουν τους σεισμούς, να γνωρίζουν για την άφιξη ενός προσώπου πριν ακόμα χτυπήσει το κουδούνι ή τον ήχο ενός αυτοκινήτου πολύ πριν τον ακούσετε εσείς.
Οφείλεται στην αναπτυγμένη τους ακοή και όχι σε κάποια έκτη αίσθηση. Ίσως αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι σκύλοι φοβούνται και κάποιους καθημερινούς θορύβους όπως είναι η ηλεκτρική σκούπα, επειδή απλά ακούγονται πολύ περισσότερο στα αυτιά τους από ότι στα δικά μας. Άρα την επόμενη φορά που θα δείτε το λατρεμένο σας κατοικίδιο να σηκώνει τα αυτιά του και να κοιτάζει επίμονα προς ένα σημείο, τότε μάλλον είναι γιατί ακούει κάτι που εσείς δεν μπορείτε.
topetmou