Τα τέσσερα πράγματα που έχουν τα ζευγάρια που αντέχουν στο χρόνο

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιες σχέσεις να διαρκούν για… πάντα;

Το να βρει κανείς αυτό που κοινώς χαρακτηρίζουμε ως το «άλλο μας μισό», εκτός από τη χαρά ή την ανυπομονησία, ενδεχομένως να ενέχει και… ανασφάλεια.

Θα με αγαπήσει ο σύντροφός μου όταν με γνωρίσει πραγματικά; Μήπως αυτή η σχέση είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή; Θα κρατήσει;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Ο φόβος που μπορεί να αισθανθείτε όταν σκέφτεστε την σχέση σας, δεν σηματοδοτεί απαραιτήτως προβλήματα. Απλώς αντιλαμβάνεστε ότι στην ζωή σας έχετε κάποιον, που σίγουρα δεν θέλετε να χάσετε.

4 πράγματα που δίνουν διάρκεια στην αγάπη

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να «χτίσετε» μια υγιή και μακροχρόνια σχέση;

#1 Αναλάβετε την ευθύνη των επιλογών σας

Δεν είναι λίγες οι φορές, ειδικά όταν είμαστε νεότεροι, που οι σχέσεις μας είναι μια αντανάκλαση των εσωτερικών μας «τραυμάτων».

Των φόβων, του πόνου, της έλλειψης αυτοεκτίμησης που μπορεί να έχουμε. Τα «τυφλά» μας σημεία, αν δεν τα αναγνωρίσουμε και δεν τα διαχειριστούμε κάνουν τον κόσμο μας στάσιμο και μικρό.

Σε μια κακή σχέση, μήπως δεν φταίει απαραίτητα και μόνο το άλλο άτομο;

Μήπως αν σταματήσετε να το κατηγορείτε και αναλάβετε και εσείς την ευθύνη, θα μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας ώστε να γίνετε καλύτερος άνθρωπος και να έχετε τελικά έναν καλύτερο ή τουλάχιστον πιο ταιριαστό σύντροφο;

Όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη στις σχέσεις μας, καταλαβαίνουμε και τα δικά μας μικρά ή μεγάλα λάθη.

Η εξερεύνηση αυτή και η ικανότητα ανάληψης των ευθυνών και παραδοχής των λανθασμένων ενεργειών, είναι μια διαδικασία που τα ζευγάρια που είναι για χρόνια ευτυχισμένα μαζί, έχουν κάνει.

Αυτή η θαρραλέα πράξη καλλιεργεί την εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων και μας βοηθά να έχουμε πιο ποιοτικές σχέσεις.

#2 Διασκεδάστε μαζί

Με κάθε τρόπο! Η διασκέδαση περιλαμβάνει το να μοιράζεστε θετικές εμπειρίες, μικρές γλυκές χειρονομίες, εκπλήξεις…

Απλά πράγματα, από το να παρακολουθήσετε μια ταινία μαζί μέχρι το να αφήσετε στο σύντροφό σας ένα τρυφερό σημείωμα στο τραπέζι της κουζίνας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάλετε… «αλατοπίπερο» στην καθημερινότητά σας.

#3 Αφήστε στην άκρη τις (μεγάλες) προσδοκίες

Όλοι κάπως φανταζόμαστε τον ιδανικό έρωτα.

Ενώ ο σύντροφός μας μπορεί να ανταποκρίνεται σε πολλές από τις προσδοκίες μας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι αδύνατο να βρούμε κάποιον/ κάποια που θα μας ταιριάζει απόλυτα ή που θα αγγίζει την… τελειότητα.

Παραμείνετε ρεαλιστικοί, επικοινωνείτε με το σύντροφό σας με ειλικρίνεια και σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να βρίσκετε κοινό έδαφος και λύσεις.

Όταν οι φαντασιώσεις «συμφιλιωθούν» με την πραγματικότητα, θα είναι πιο εύκολο να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή που συχνά σημαίνει συνεργασία, υποστήριξη, συμβιβασμός αλλά και ζεστασιά.

Βέβαια, όταν μιλάμε για μείωση των προσδοκιών μας, δεν αναφερόμαστε στις αδιαπραγμάτευτες θεμελιώδεις ανάγκες και αξίες όπως ο σεβασμός, η στοργή, η εμπιστοσύνη.

Εννοούμε το να αποδεχόμαστε τον σύντροφό μας όπως είναι και όχι να ζούμε με την ελπίδα να αλλάξει και να γίνει αυτό που θα θέλαμε εμείς να είναι.

#4 Κεφάλαιο αγάπη

Η αγάπη είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι, η κινητήριος δύναμη για οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή. Είναι ένα μαγικό συναίσθημα που μπορεί να διατηρηθεί μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τα ζευγάρια που μεγαλώνουν μαζί εκφράζουν με κάθε τρόπο την βαθιά εκτίμηση που έχουν ο ένας για τον άλλον και αυτή η ενέργεια είναι ανταποδοτική και σε συνεχή ροή.

Μιλάμε λοιπόν για έναν κύκλο ευγνωμοσύνης και ένα κοινό στόχο εξέλιξης και ανάπτυξης.

Τι είναι (τελικά) αυτό που το λέμε αγάπη;

  • Φροντίδα

Η φροντίδα είναι ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία της αγάπης. Αν αγαπάμε κάποιον, νοιαζόμαστε για αυτόν, τα συναισθήματά του, την ευημερία του.

Μπορεί να κάνουμε τα πάντα για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά, ακόμη και να συμβιβαζόμαστε ή να «θυσιάζουμε» στιγμές στιγμές κάποιες από τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

  • Θαυμασμός

Ο θαυμασμός είναι πολύ σημαντικός στην αγάπη και τις σχέσεις. Το να σου αρέσει κάποιος για τον εξωτερικό και εσωτερικό εαυτό του είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της αγάπης.

  • Επιθυμία

Η επιθυμία είναι και σωματική και ψυχική. Το να θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο με κάποιον, να είσαι κοντά του, να τον ποθείς, όλα είναι μέρη της επιθυμίας που νιώθει κανείς όταν ερωτεύεται.