Πώς να καταλάβετε την ηλικία ενός σκύλου

Έχετε συναντήσει έναν αξιολάτρευτο αδέσποτο σκύλο και αποφασίσατε να τον υιοθετήσετε.

Το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να μάθετε είναι η ηλικία του. Γιατί η κάθε ηλικία, όπως είναι λογικό, έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Πρέπει να προετοιμαστείτε. Από την καλύτερη τροφή για σκύλους μέχρι το κρεβάτι που θα αγοράσετε ή τις δραστηριότητες που θα κάνετε μαζί του, η γνώση της ηλικίας του είναι βασικό μέρος της λήψης μερικών από τις σημαντικότερες αποφάσεις για την ανατροφή του. Πώς μπορείτε όμως να καταλάβετε την ηλικία του;

Παρόλο που δεν είναι πιθανό να μπορείτε να προσδιορίσετε την ακριβή ηλικία του νέου σας σκύλου, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να την καταλάβετε στο περίπου. Ο κτηνίατρός σας βέβαια θα είναι σε θέση να κάνει την καλύτερη δυνατή εκτίμηση. Πέντε είναι τα σημάδια, σύμφωνα με τους κτηνίατρους, τα οποία λαμβάνουμε υπόψη για να προσδιορίσουμε την ηλικία ενός σκύλου.

5 τρόποι για να καταλάβετε την ηλικία του σκύλου σας

Η εκτίμηση της ηλικίας ενός σκύλου είναι ευκολότερη όταν είναι κουτάβι τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής του: Τα σκυλιά περνούν από στάδια ανάπτυξης, όπως το άνοιγμα των ματιών και των αυτιών τους και το ξεκίνημα της βάδισης, περίπου στην ίδια ηλικία. Καθώς ένα κουτάβι μεγαλώνει, μπορούμε να μαντέψουμε την ηλικία του με βάση το μέγεθος, το βάρος και τη φυλή του.

1. Ελέγξτε τα δόντια του

Μέχρι τους οκτώ μήνες περίπου, ένας σκύλος θα έχει βγάλει όλα τα δόντια του. Έτσι, αν το κουτάβι σας έχει ακόμα τα παιδικά του δόντια, είναι πιθανότατα κάτω των 8 μηνών.

Η κατάσταση των ενήλικων δοντιών μπορεί επίσης να δώσει ενδείξεις. Όταν οι σκύλοι βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα ενήλικα δόντια τους είναι συνήθως λευκά, με ελάχιστη έως καθόλου συσσώρευση πέτρας. Ωστόσο, καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν, γίνονται όλο και πιο επιρρεπείς σε οδοντικά προβλήματα όπως η πλάκα και η πέτρα. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, όσο χειρότερη είναι η κατάσταση των δοντιών του σκύλου σας, τόσο μεγαλύτερος είναι.

2. Εξετάστε τη γούνα του

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι ηλικιωμένοι σκύλοι τείνουν να βγάζουν γκρίζες τρίχες, οι οποίες συνήθως αυξάνονται με την ηλικία. Όταν οι σκύλοι φτάσουν σε ηλικία 7-10 ετών, είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποιο γκρι ή λευκό χρώμα στο στήθος, τους γλουτούς ή τη μουσούδα τους. Φυσικά παίζει σημασία και η φυλή τους. Για παράδειγμα τα Γκόλντεν Ριτρίβερ βγάζουν συνήθως τις πρώτες άσπρες τρίχες στα 4 με 5 χρόνια.

Φροντίστε επίσης να παρατηρήσετε την κατάσταση της γούνας του νέου σας σκύλου. Όταν είναι νέοι, οι σκύλοι έχουν συνήθως ένα μαλακό, λαμπερό τρίχωμα. Αλλά όταν ένας σκύλος είναι μεγαλύτερος, η γούνα του τείνει να είναι πιο ξηρή και πιο αδύναμη. Ένα αχνό τρίχωμα, σε σύγκριση με το γυαλιστερό τρίχωμα που βλέπετε σε νεαρά υγιή σκυλιά, είναι σημάδι ενός ηλικιωμένου σκύλου.

3. Κοιτάξτε στα μάτια του

Είναι τα μάτια του σκύλου σας καθαρά και ζωηρά; Αν ναι, είναι πιθανό να μην είναι μεγαλύτερος από 3 ή 4 ετών.

Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν, αναπτύσσεται-στα 6, 7, 8 χρόνια- ένα γαλαζωπό, διαφανές θόλωμα στο φακό του ματιού. Ονομάζεται πυρηνική σκλήρυνση ή αλλιώς φακοειδής σκλήρυνση και θεωρείται φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Δεν επηρεάζει την όραση, αν και η όραση επιδεινώνεται λίγο με την ηλικία.

Άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν θολερότητα στα μάτια των σκύλων ή γαλαζωπό αποχρωματισμό της κόρης του ματιού. Αυτές οι παθήσεις επηρεάζουν την όραση των σκύλων και απαιτούν θεραπεία από κτηνίατρο.

4. Αξιολογήστε το επίπεδο δραστηριότητάς του

Το πόση ενέργεια μπορεί να έχει ένας σκύλος μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από τη μια μέρα στην άλλη, και δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία. Λάβετε υπόψη σας τον κανόνα 3-3-3 όταν υιοθετείτε ένα νέο σκύλο: Τα περισσότερα κουτάβια περνούν τρεις ημέρες νιώθοντας πάρα πολύ αγχωμένα και νευρικά σε ένα νέο σπίτι. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι εβδομάδες προσαρμογής. Και μετά ακολουθούν τρεις μήνες για να σας εμπιστευτούν και να έρθουν πιο κοντά σας.

Όταν όμως το κουτάβι σας φτάσει τους τρεις μήνες που είναι στη φροντίδα σας, μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα πόσο ενεργητικό είναι πραγματικά. Τα κουτάβια και τα μικρότερα σκυλιά (μέχρι την ηλικία των 2 ετών) τείνουν να είναι γεμάτα με ατελείωτη ενέργεια και να παίζουν για ώρες. Τα ηλικιωμένα σκυλιά, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο ενεργητικά και παιχνιδιάρικα- χρειάζονται επίσης πολύ περισσότερο ύπνο σε σύγκριση με τα νεότερα ενήλικα σκυλιά. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι συχνά γίνονται δύσκαμπτοι και αργοί, ιδίως οι μεγαλύτερες φυλές ενώ πολλοί ηλικιωμένοι σκύλοι εμφανίζουν κάποιου βαθμού άνοια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και λήθαργο.

5. Παράγοντας η φυλή του

Η φυλή ενός σκύλου παίζει βασικό ρόλο στο πόσο γρήγορα γερνάει, καθώς και στη διάρκεια ζωής του. Για παράδειγμα, ένα τσιουάουα 8 ετών θα είναι ενεργητικό και μπορεί να μοιάζει αρκετά με ένα τσιουάουα 3 ετών. Αντίθετα, ένας 8χρονος σκύλος Μεγάλος Δανός θα φτάνει στο τέλος της ζωής του και πιθανότατα θα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα. Και φυσικά θα φαίνεται από την εμφάνισή του ότι πρόκειται για σκύλο μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει γενικά και για το μέγεθος ενός σκύλου: τα μικρά σκυλιά τείνουν να ζουν περισσότερο και επομένως να γερνούν πιο αργά, ενώ τα μεγαλύτερα σκυλιά τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και να γερνούν πιο γρήγορα.

Πώς να υπολογίσετε την ηλικία ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια

Σε όλους μας έχουν πει να πολλαπλασιάζουμε την ηλικία του σκύλου μας επί επτά για να υπολογίσουμε την ηλικία του σε ανθρώπινα χρόνια. Τι θα λέγατε όμως αν σας λέγαμε ότι αυτό είναι εντελώς λάθος; Η Αμερικανική Λέσχη Κένελ (AKC) λέει ότι η θεωρία “ένα έτος σκύλου ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη” δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Υπάρχουν περισσότερα για να προσδιορίσουμε την ανθρώπινη ηλικία του σκύλου μας από τον απλό πολλαπλασιασμό της ηλικίας του επί επτά: Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, παράγοντες όπως η σωματική και πνευματική ανάπτυξη, καθώς και η φυλή, επηρεάζουν την πραγματική ηλικία του σκύλου σας. Ένας Μεγάλος Δανός δεν θα γεράσει με τον ίδιο τρόπο όπως ένα τσιουάουα, και ένας σκύλος εργασίας εξωτερικού χώρου θα γεράσει πιο γρήγορα από ένα κουτάβι εσωτερικού χώρου. Και ένας υπέρβαρος σκύλος θα γεράσει γρηγορότερα και θα αναπτύξει περισσότερες παθήσεις σε σύγκριση με έναν σκύλο που έχει υγιές βάρος.