Το ανεπαίσθητο σημάδι στα χέρια που δείχνει ότι τρώτε πολύ αλάτι

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στις δυτικές χώρες τρώνε καθημερινά πάρα πολύ αλάτι, σχεδόν 40% περισσότερο από τις σχετικές συστάσεις. Φυσικά είναι κάτι που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας, αλλά η υπερβολική ποσότητα συνδέεται με την υπέρταση.

Υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια στο σώμα που μπορεί να παρατηρήσετε εάν έχετε καταναλώσει πάρα πολύ αλάτι, δηλαδή περισσότερο από περίπου 6 γραμμάρια κάθε 24 ώρες.

Αντ’ αυτού, κατά μέσο όρο οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν σταθερά 8,4 γραμμάρια, το οποίο συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή το νάτριο στο αλάτι οδηγεί σε περισσότερο νερό στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας υψηλότερη πίεση.

Από πού προέρχεται λοιπόν όλο αυτό το περιττό αλάτι; Παραδόξως, δεν είναι από την αλατιέρα. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του είναι κρυμμένο σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα μπισκότα, τα δημητριακά, οι σάλτσες και τα καρυκεύματα, εξηγεί το Blood Pressure UK.

Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι αυτό το ουσιαστικά «αόρατο» αλάτι αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα του αλατιού που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Έχοντας αυτό κατά νου, πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι καταναλώνουμε πάρα πολύ πριν να είναι πολύ αργά;

Το σημάδι στα χέρια

Τα χέρια σας μπορούν να αποκαλύψουν εάν είστε ένοχοι. Το αλάτι κάνει το σώμα να κατακρατά νερό, το οποίο θα μπορούσε να διαρρεύσει στους ιστούς και να προκαλέσει πρήξιμο. Επομένως, εάν έχετε φάει πάρα πολύ, τα δάχτυλά σας μπορεί να πρηστούν. Συγκεκριμένα, σε υπερβολικές ποσότητες, το σώμα διατηρεί επιπλέον νάτριο και αυξάνει τα υγρά έξω από τα κύτταρα.

«Δεν πρόκειται για μια άμεση απόκριση μετά το φαγητό. Αλλά εάν τις επόμενες 24 ώρες μετά την κατανάλωση αλμυρών τροφών παρατηρήσετε πρήξιμο σε αυτές τις περιοχές, θα μπορούσε να είναι ένας σύνδεσμος», εξηγεί στη Mirror η Pippa Hill, διατροφολόγος και ιδρύτρια του The Weight Loss Guru.

«Είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν αυτό συμβαίνει συνέχεια, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι πιο σοβαρού προβλήματος για την υγεία», προσθέτει.

Εκτός από το ότι τα χέρια σας δίνουν ενδείξεις για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, το πρήξιμο που προκύπτει -γνωστό και ως οίδημα– θα μπορούσε επίσης να εμφανιστεί στους αστραγάλους ή τα πόδια σας. Το οίδημα μπορεί να γίνει πιο εμφανές σε αυτές τις περιοχές όταν κάθεστε για πολλή ώρα ή σε μεγάλα ταξίδια. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurourology and Urodynamics, συνέδεσε την υψηλή ημερήσια πρόσληψη αλατιού με το οίδημα στα πόδια.

Πώς να περιορίσετε το αλάτι

Ευτυχώς, η ανάγνωση και κατανόηση των ετικετών των τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τρόφιμα που δεν έχουν υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού. Το Blood Pressure UK συνιστά να ελέγχετε τις διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων για να δείτε εάν έχουν χαμηλή, μέτρια ή υψηλή περιεκτικότητα αλατιού.

Στη συνέχεια, μπορείτε να συγκρίνετε τα τρόφιμα που προτιμάτε με άλλα προϊόντα για να βρείτε την πιο υγιεινή επιλογή. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες μπορείτε να κατανοήσετε την περιεκτικότητα σε αλάτι στα τρόφιμα:

  • Χαμηλή – 0,3 g αλάτι ή λιγότερο ανά 100 g
  • Μέτρια – 0,3-1,5 g αλάτι ανά 100 g (συνήθως είναι καλό για κατανάλωση)
  • Υψηλή – 1,5g αλάτι ή περισσότερο ανά 100g (προσπαθήστε να τα αποφύγετε ή να τα τρώτε μόνο περιστασιακά).

Πολλά προϊόντα διατροφής έχουν επίσης χρωματιστές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τους, με κόκκινο χρώμα για υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, πορτοκαλί για μέτριο και πράσινο για χαμηλή.