Μέχρι και την άνοιξη του 2024 αναμένεται να επηρεάσει το βόρειο ημισφαίριο το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θα επιφέρει νέα αύξηση των θερμοκρασιών, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση του οργανισμού επισημαίνεται πως οι πιθανότητες της διάρκειας του κυκλικού μετεωρολογικού φαινομένου μέχρι τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 90%, ενώ επίσης πολύ πιθανό είναι το Ελ Νίνιο να φτάσει στο αποκορύφωμά τους αυτόν τον χειμώνα.
Το θερμότερο έτος στα χρονικά το 2023
Η είδηση αυτή έρχεται τη στιγμή που ήδη εκτιμάται πως το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο έχει καταρριφθεί κάθε «ρεκόρ» υψηλών θερμοκρασιών, γεγονός που σκιαγραφεί ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο μέλλον για το περιβάλλον.
Μετά από ένα καλοκαίρι με τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε «δεδομένων των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, είναι πιθανόν ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».
Την πρόγνωση αυτή συμμερίζεται η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Παρατήρησης, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί το 2023 ως χρονιά υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ ανέρχονται στο 99%.
«Η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόμη θερμότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει την θερμότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.
«Τα ακραία φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα επεισόδια ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, θα αυξηθούν σε ορισμένες περιοχές με βαριές επιπτώσεις», προειδοποιεί ο Πέτερι Τάαλας.
Διαρκείς αυξήσεις των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας
Υπενθυμίζεται ότι, τον Σεπτέμβριο «ο υδράργυρος στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισημερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός μέτριας έντασης επεισοδίου» εξηγεί ο οργανισμός του ΟΗΕ, αναφέροντας πως «θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισημερινού Ειρηνικού πολύ υψηλότερες από τις μέσες τιμές».
«Αυτό το υψηλότερο από το κανονικό θερμικό περιεχόμενο ευνόησε διαρκείς αυξήσεις των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας τους τέσσερις τελευταίους μήνες και αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις (αν και ασθενέστερες) των θερμοκρασιών αυτών τους προσεχείς μήνες, ανάλογα με την ένταση και την φύση των ατμοσφαιρικών-ωκεάνιων ανατροφοδοτήσεων».
«Δεδομένης της εξέλιξης των προηγούμενων θερμών επεισοδίων, καθώς και των πιο πρόσφατων μακροπρόθεσμων προβλέψεων» η σταδιακή αποδυνάμωση του El Niño δεν αναμένεται να συμβεί παρά την άνοιξη του 2024 στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η πιθανότητα ψύχρανσης που θα έφερνε ένα επεισόδιο Ελ Νίνια είναι σχεδόν μηδενική.
Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ