Πώς λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης στην Ιαπωνία πριν τα 7,6 Ρίχτερ

Προειδοποιητικό μήνυμα για τον επερχόμενο σεισμό, έλαβαν οι Ιάπωνες, ένα λεπτό πριν.

Ένα λεπτό, πριν το σεισμό στην Ιαπωνία, οι πολίτες των περιοχών, που βρίσκονταν γύρω από το επίκεντρο του, έλαβαν sms, που προειδοποιούσε για τη δόνηση και έδινε οδηγίες για προφύλαξη. Το επιβεβαίωσε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που βρίσκεται στην Ιαπωνία, καταθέτοντας μάλιστα την εμπειρία του, με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση ξόδεψε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να δημιουργήσει σύστημα έγκαιρης σεισμικής προειδοποίησης, το “Κινκιού Τζισίν Σοκουχό”, που στα ελληνικά μεταφράζεται “Πρόωρη Προειδοποίηση Σεισμού”. Για να λειτουργήσει το σύστημα, έχουν τοποθετηθεί 4.235 ειδικές συσκευές σε όλη τη χώρα, που καταγράφουν τα σεισμικά «κύματα». Όταν περισσότερες από δύο τέτοιες συσκευές, ενεργοποιηθούν, καταγράψουν δηλαδή δραστηριότητα, αυτόματα αποστέλλονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών και σε όλες τις συναρμόδιες για αυτές τις περιπτώσεις αρχές. Αν το επίκεντρο του σεισμού, είναι πάνω σε θαλάσσια περιοχή, εκδίδεται επίσης και ειδικό sms για το ενδεχόμενο να προκληθεί από το σεισμό, τσουνάμι.

Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιεί 4.235 σεισμόμετρα σε όλη τη χώρα και, όταν δύο από αυτά καταγράφουν δραστηριότητα στα βάθη της γης, ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα το οποίο αποστέλλει -όπως το δικό μας 112- προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά και ειδοποιεί τις Αρχές, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς εάν αναμένεται ισχυρός σεισμός (πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ). Μέχρι και 80 δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση σεισμού μπορεί να προειδοποιήσει το σύστημα, με το στόχο του να είναι να μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εκκενώσουν επικίνδυνες περιοχές και να βρουν καταφύγιο για να γλιτώσουν από την επερχόμενη δόνηση. Με τον ίδιο τρόπο -περίπου- λειτουργεί και το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι.

Μιλώντας για το σύστημα προειδοποίησης σεισμών της Ιαπωνίας, στο Mega, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε:

«Το μήνυμα δεν ήρθε λίγο πριν τον σεισμό στην Ιαπωνία. Ο σεισμός έγινε και όταν γίνεται ένας σεισμός δίνεται προειδοποίηση. Επειδή τα σεισμικά κύματα τρέχουν με 2-2,5 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, και τα ηλεκτρονικά σήματα τρέχουν με 300.000 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, όταν είμαστε σε μακρινές αποστάσεις και γίνεται ο σεισμός, έρχεται πρώτα το ηλεκτρονικό σήμα και μετά τα κύματα του σεισμού. Είχε ξεκινήσει ο σεισμός και το σήμα ήρθε νωρίτερα όταν ήμασταν σε μακρινές αποστάσεις. Όταν είμαστε σε κοντινή απόσταση 10-20 χιλιόμετρα, έρχονται ταυτόχρονα ο σεισμός και το μήνυμα, αυτό δε μας διευκολύνει. Αλλά όταν είμαστε σε αποστάσεις 30,40,100 χιλιόμετρα, τότε το ηλεκτρονικό σήμα (το 112) έρχεται πρώτο και στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε τη δόνηση»,

Ερωτώμενος αν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα απάντησε: «Αν γίνει σεισμός στην Αταλάντη δεν είναι σίγουρο ότι προλαβαίνουμε για να στείλουμε το μήνυμα γιατί η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη, για να επεξεργαστούμε τα σήματα θέλουμε κάποιον χρόνο, κάποια δευτερόλεπτα κρίσιμα, γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια φεύγει το σήμα. Εάν προλάβει να έρθει πρώτο το σήμα και το αντιληφθούμε το σήμα, τότε μπορούμε να κάνουμε τις βασικές αρχές προστασίας. Όταν είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα, μας δίνεται ο χρόνος να κάνουμε κάποια βασικά πράγματα και να προστατευθούμε. Την εντολή την δίνουμε αλλά προκύπτουν τεράστιες νομικές ευθύνες όταν φύγει ένα σήμα και δεν γίνει σεισμός», είπε ο κ. Λέκκας.