Είναι ζήτημα γονιδίων; Είναι τύχη; Ή υπάρχει κάποιο «μυστικό» για καλή υγεία που εκείνοι μόνο γνωρίζουν;
Είστε από εκείνους που κολλούν κάθε ιό που κυκλοφορεί; Τότε πιθανότατα θα νιώθετε κάπως αδικημένοι σε σύγκριση με το φίλο σας που φαίνεται να έχει βάλει… αλεξίσφαιρο και βρίσκεται σε μία «μόνιμη» ανοσία. Αλήθεια, ποιο μυστικό κρύβει η καλή υγεία του φίλου σας;
Σύμφωνα με την επιστήμη, μάλλον κανένα. Ενώ μερικοί άνθρωποι φαίνεται ότι υποφέρουν περισσότερο από άλλους από ασθένειες, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποδηλώνουν έναν παράγοντα που μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν αρρωσταίνετε τακτικά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Είναι ευρέως γνωστό και εκτενώς τεκμηριωμένο ότι ορισμένες επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και να αυξήσουν τις πιθανότητες να ακολουθήσετε και εσείς τα χνάρια του… άτρωτου φίλου σας.
Για την καλύτερη άμυνα του οργανισμού σας
Παραμείνετε σε κίνηση
Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό ενώ προστατεύει παράλληλα την ψυχική μας υγεία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για βέλτιστη υγεία, στοχεύστε σε 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα (30 λεπτά την ημέρα για πέντε ημέρες) και δύο περίπου προπονήσεις δύναμης την εβδομάδα.
Μην χάνετε τον ύπνο σας
Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The National Center for Biotechnology Information» αποκάλυψε ότι οι πιθανότητές μας να κρυολογήσουμε είναι έως και τεσσερισήμισι φορές περισσότερες αν κοιμόμαστε μόνο πεντέμισι ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με εκείνους που απολαμβάνουν 7 με 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.
*Για να κοιμάστε καλύτερα:
- Προσπαθήστε να καταναλώνετε ένα ισορροπημένο, υγιεινό και ελαφρύ γεύμα περίπου τρεις ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι.
- Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθείτε. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να σας φέρει υπνηλία.
- Διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να σας χαλαρώσει.
- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου ώστε να αισθάνεστε άνετα και σβήστε όλα τα φώτα. Το υπνοδωμάτιό σας πρέπει να είναι ένα μέρος όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και ήρεμο.
- Ακολουθείστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου- αφύπνισης.
Και βέβαια, μην αγχώνεστε
Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει δυσμενώς το ανοσοποιητικό μας. Βραχυπρόθεσμα, η κορτιζόλη, η ορμόνη που παράγεται από αυτό, βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά βραχυπρόθεσμα, αν τα επίπεδά της είναι συνεχώς υψηλά, μπορεί να καταστείλει και να αποδυναμώσει την ανοσολογική μας απόκριση στους ιούς.
Μια απλή τεχνική διαχείρισης του στρες είναι η διαφραγματική αναπνοή. Μπορείτε να την κάνετε όπου κι αν είστε για να χαλαρώσετε:
- Ξαπλώστε ανάσκελα.
- Τοποθετήστε το ένα χέρι σας στην κοιλιά σας και το άλλο στο στήθος σας.
- Εισπνεύστε από τη μύτη εστιάζοντας στο να φτάσετε την αναπνοή σας στην κοιλιά. Βεβαιωθείτε πως το στέρνο σας παραμένει ακίνητο.
- Εκπνεύστε ήρεμα και συνειδητά από το στόμα.