Πώς να φτιάξετε το δικό σας μείγμα μπαχαρικών

Είστε μόλις μερικά βήματα μακριά από το να δημιουργήσετε το δικό σας signature μείγμα που θα απογειώσει τα πιάτα σας.

Η αλήθεια είναι ότι τα μπαχαρικά είναι το Α και το Ω σε ένα νόστιμο πιάτο και τα μείγματα που πωλούνται είναι δοκιμασμένα και εγγυημένα. Γιατί, όμως, να μην φτιάξετε τη δική σας εκδοχή, με βάση το γούστο και την κουζίνα σας; Δείτε πώς να το πετύχετε.

Καταγράψτε τα συστατικά σας
Προτού αρχίσετε να τα αναμειγνύετε, δείτε τα υλικά που έχετε και φροντίστε να μην ξεπερνούν τα 7. Χρησιμοποιείτε πάντα ζυγαριά και γράφετε τις ακριβείς ποσότητες, κατά προτίμηση σε γραμμάρια. Σημαντικό είναι να κρατήσετε κάθε συστατικό σε ξεχωριστό δοχείο και να κρατάτε σημειώσεις καθ’ όλη τη διαδικασία για τυχόν προσαρμογές.

Καβουρντίστε τα
Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη διάσταση στα μπαχαρικά σας, προκειμένου να πετύχετε καλύτερα επίπεδα γεύσης και υφής. Χρησιμοποιήστε αντικολλητικό τηγάνι και καβουρντίστε ξεχωριστά τα μπαχαρικά σας για μερικά λεπτά.

Αλέστε σωστά
Θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε ποια μπαχαρικά θέλετε να αλέσετε και σε τι μέγεθος. Χρησιμοποιήστε έναν μύλο καφέ και αλέστε κάθε μπαχαρικό ξεχωριστά.

Ανακατέψτε
Όταν τα μπαχαρικά σας είναι έτοιμα (ψημένα, καβουρδισμένα, αλεσμένα ή ολόκληρα), ανακατέψτε τα μεταξύ τους. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, αν είναι απαραίτητο, και αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο μακριά από άμεσο ηλιακό φως.

Δοκιμάστε
Ήρθε η ώρα να αξιολογήσετε το αποτέλεσμα. Ξεκινήστε αναλύοντας το μείγμα σας οπτικά και, στη συνέχεια, δοκιμάστε το. Σκεφτείτε αν αποδίδει την αρχική σας ιδέα, ποιες γεύσεις και νότες δίνει και αναλύστε την υφή. Δείτε αν χρειάζονται προσαρμογές την επόμενη φορά.

Μαγειρέψτε
Αν έχουν πάει όλα καλά, ήρθε η ώρα να μαγειρέψετε. Δοκιμάστε το μείγμα σας πρώτα σε ένα απλό πιάτο που φτιάχνετε συχνά, για να διαπιστώσετε τη διαφορά που μπορεί να κάνει το μείγμα σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε το μείγμα σας πριν, αλλά και μετά το μαγείρεμα για να διαπιστώσετε αν λειτουργεί καλύτερα ως μαρινάδα, ως γενναιόδωρο πασπάλισμα λίγο πριν το μαγείρεμα ή ως τελική πινελιά.

Καυτερό μείγμα για κρέας, κοτόπουλο, πατάτες
2 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. ρίγανη
1/2 κ.σ. κουρκουμάς
1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
1/2 κ.σ. μπούκοβο