Πως το air – condition μπορεί να υποδείξει έναν εγκληματία

Οι ερευνητές στην Αυστραλία διερευνούν τη δυνατότητα συλλογής DNA δραστών από μονάδες κλιματισμού σε τόπους εγκλήματος

Ακόμα κι αν ένας εγκληματίας φοράει γάντια, το DNA του μπορεί να παραμείνει στον χώρο αφότου φύγει. Μια νέα μελέτη προτείνει ότι εάν ένα τέτοιο υλικό απορροφηθεί από ένα κλιματιστικό, θα μπορούσε να υποδείξει στους εγκληματολόγους εάν ένας ύποπτος βρισκόταν ή όχι σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τα ζώα διασκορπίζουν το DNA στο περιβάλλον μέσω των περιττωμάτων τους, του δέρματος και άλλου βιολογικού υλικού. Επομένως, οι επιστήμονες αναγνωρίζοντας τους τύπους αυτού του “περιβαλλοντικού DNA” (environmental DNA-eDNA) σε δείγματα νερού, εδάφους ή αέρα, μπορούν να προσδιορίσουν ποια ζωικά είδη βρίσκονται στην περιοχή. Μεταξύ πολλών άλλων εφαρμογών, μια ανάλυση eDNA έχει χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει την παρουσία λευκού καρχαρία κοντά σε παραλίες ή για να τεκμηριώσει ένα παγωμένο προϊστορικό οικοσύστημα ή ακόμη και για να αναζητήσει το τέρας του Λοχ Νες!

Όντες μέλη του ζωικού βασιλείου και εμείς οι άνθρωποι αφήνουμε το eDNA μας όπου κι αν πάμε. Το βιολογικό μας υλικό μπορεί ακόμη και να παραμείνει στον αέρα για λίγο με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων, σάλιου ή δέρματος. Σε περιπτώσεις ποινικών πράξεων, ακόμη και αν ένας ένοχος σκουπίσει τα ίχνη του, το eDNA έχει προλάβει να απορροφηθεί από το σύστημα κλιματισμού του χώρου όπου βρίσκεται.

Έχοντας αυτό κατά νου, ερευνητές εγκληματολογίας από το Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας ξεκίνησαν να επαληθεύσουν την απορρόφηση ανθρώπινου eDNA από το κλιματιστικό ενός δωματίου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κλιματιστικά λειτουργούν ανακυκλώνοντας τον αέρα σε ένα δωμάτιο, όχι αντλώντας αέρα από το εξωτερικό.