Μήπως η νηστεία σας προκαλεί πείνα; – Δείτε τις κατάλληλες επιλογές τροφών

Για πολλούς ανθρώπους, η νηστεία της Σαρακοστής που αφαιρεί από τη διατροφή κρεατικά και γαλακτοκομικά σημαίνει πείνα, λανθασμένες επιλογές και bonus κιλά. Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας δείχνει πώς να το κάνουμε σωστά, ώστε να μην πεινάμε και να μην παρεκτρεπόμαστε.

Όσοι νηστεύουν σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής βιώνουν ένα κοινό πρόβλημα: έχουν έντονη πείνα και συχνές λιγούρες. Αυτό οδηγεί τους περισσότερους σε υπερκατανάλωση ξηρών καρπών, χαλβά, ποσότητες σε πατατάκια και νηστίσιμα γλυκά. Αν σε αυτά προσθέσουμε και αρκετά τηγανητά πιάτα, τότε είναι λογικό κατά τη διάρκεια της νηστείας να αυξηθεί το βάρος. Η λύση είναι να αυξήσουμε το αίσθημα του κορεσμού στα γεύματά μας, ώστε να μειώσουμε το διαρκές τσιμπολόγημα.

Πώς να αυξήσουμε τον κορεσμό
Ένας τρόπος να βελτιωθεί ο προσδόκιμος κορεσμός από τα γεύματα είναι να αντικαταστήσουμε ποιοτικά τη ζωική πρωτεΐνη με μια πλήρη πρωτεΐνη που να μας χαρίζει όλα τα βασικά αμινοξέα. Αυτό θα μπορούσε να είναι και η βάση μιας χορταστικής νηστείας.

Καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και η σόγια. Τα όσπρια, που είναι πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας πρέπει να συνδυαστούν με δημητριακά και αμυλώδεις επιλογές, όπως ρύζι, πατάτα και ζυμαρικά. Έτσι, λοιπόν, προκύπτει η σύσταη για συνδυασμό των ρεβιθιών με πατάτα ή πιλάφι, φασολιών με ρύζι και φακής με πλιγούρι ή ρύζι.

Παρόμοια εναλλακτική είναι ο συνδυασμός των οσπρίων με ταχίνι, αλλά και του ψωμιού με ταχίνι ή φιστικοβούτυρο.