Βάλτε τη μουσική στην… εξίσωση της ζωής

Δείτε πώς η μουσική βελτιώνει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς μουσική; Χωρίς μουσική, συναισθηματικά θα ήμαστε ανήμποροι να εκφραστούμε, αλλά και να ακούσουμε τους άλλους. Ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε είπε κάποτε: «Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος». Χωρίς αυτήν, η ζωή θα ήταν σαν φαγητό χωρίς αλάτι.

Η μουσική δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και είναι η μόνη «γλώσσα» που όλος ο κόσμος καταλαβαίνει. Μας οδηγεί σε μέρη που κανένα ταξιδιωτικό γραφείο δεν θα μπορούσε. Μας κρατά συντροφιά σαν ένα καλό βιβλίο. Βάλτε τη μουσική στην… εξίσωση της ζωής σας και δείτε πώς θα δώσει πνοή, φως και χρώμα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σας.

Στρες + μουσική = χαλάρωση

Η μουσική μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες. Επιπλέον, μας βοηθά να απελευθερώσουμε με υγιή τρόπο τα συναισθήματα που μας βασανίζουν και μας γεμίζουν άγχος. Όταν τα συναισθήματα συσσωρεύονται μέσα μας χωρίς διέξοδο έκφρασης, προκαλούν εσωτερική αναστάτωση. Όταν όμως ακούμε στίχους με τους οποίους ταυτιζόμαστε, νιώθουμε μια παρηγοριά, επειδή μιλούν για οικεία συναισθήματα που ίσως να μην είχαμε βρει τα κατάλληλα λόγια να τα εκφράσουμε.

Συναίσθημα + μουσική = αξέχαστη ανάμνηση

Η μουσική μάς συντροφεύει σε πολλά σημαντικά γεγονότα της ζωής μας – από το νανούρισμα που μας τραγουδούσε η μαμά μας όταν ήμαστε μωρά, στα πρώτα μας σχολικά χρόνια, στην αποφοίτηση, μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας. Θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να γράψουμε την αυτοβιογραφία μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) εξηγούν ότι τα συναισθήματα που δημιουργούνται από την ακρόαση μουσικής χαράζουν στη μνήμη μας ανεξίτηλες αναμνήσεις. Μάλιστα, η σχέση μεταξύ μουσικής και μνήμης είναι τόσο δυνατή που ένα τραγούδι –εκείνο το κομμάτι που έπαιζε όσο ερωτευόμασταν, ταξιδεύαμε ή αποχωριζόμασταν ένα σημαντικό πρόσωπο– μας ξυπνά τα ίδια συναισθήματα που νιώσαμε τότε που το ακούσαμε για πρώτη φορά.

Δεν είναι τυχαίο που άτομα με Αλτσχάιμερ μπορούν να ανακτήσουν μέρος της μνήμης τους ακούγοντας τη μουσική που τους συντρόφευε στη νιότη τους. Κι ενώ πολλές φορές η μνήμη τους δεν τους επιτρέπει να θυμούνται ποιοι είναι, η μουσική έχει τη δύναμη να τους βοηθήσει να ανακαλέσουν γεγονότα του παρελθόντος μέσα από συγκεκριμένες νότες.

Δουλειά + μουσική = συγκέντρωση

Καθώς η μουσική περνά στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, κάτι που, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Neurosience, ανεβάζει άμεσα τη διάθεση, αυξάνει τα κίνητρα και βελτιώνει την προσοχή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανίλα προσθέτουν ότι η μουσική χωρίς στίχους βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών, μειώνει το άγχος και ενισχύει την παραγωγικότητα, γεγονός που την καθιστά την καλύτερη υπόκρουση για κάθε είδους δραστηριότητα.

Άσκηση + μουσική = καλύτερη απόδοση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Psychological Bulletin», η μουσική οξύνει τις αισθήσεις, αυξάνει την απόδοση και, ταυτόχρονα, μειώνει το αίσθημα δυσκολίας.

Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ειδικοί προτείνουν να συνδέσουμε τη μουσική με αναμνήσεις και εικόνες που μας δίνουν ώθηση. Αυτό το τέχνασμα ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου που μας δίνουν κίνητρο ακόμα και όταν δεν έχουμε όρεξη να βγούμε από το σπίτι