Δεν κινδυνεύει πλέον μετά την δολοφονική επίθεση o πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο

Ευχάριστα νέα έρχονται από την Σλοβακία όπου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο έχει διαφύγει τον κίνδυνο μετά την δολοφονική απόπειρα που δέχτηκε σε πόλη της Σλοβακίας.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση που να απειλείται η ζωή του, σύμφωνα με υπουργό της κυβέρνησης. Ο Ρόμπερτ Φίτσο, δέχθηκε δολοφονική επίθεση με «πολιτικό κίνητρο», την ώρα που αποχωρούσε από κυβερνητική σύσκεψη, στην πόλη Χάντλοβα.

Ο ένοπλος πυροβόλησε πέντε φορές τον 59χρονο Φίτσο, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να παραμείνει αρχικά σε κρίσιμη κατάσταση και να υποβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση

«Ήμουν πολύ σοκαρισμένος … ευτυχώς απ’ όσο γνωρίζω η επέμβαση πήγε καλά – και υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει … δεν είναι σε κατάσταση που απειλεί τη ζωή του αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Σλοβάκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλοντος Τόμας Ταράμπα στην εκπομπή Newshour του BBC.

Ο Taraba δήλωσε ότι μια σφαίρα διαπέρασε το στομάχι του Fico και μια δεύτερη χτύπησε μια άρθρωση.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Aktuality.sk επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή που ανέφερε ότι ο Φίτσο βγήκε από το χειρουργείο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.
Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Καλινάκ δήλωσε ώρες νωρίτερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο Φίτσο είχε υποστεί «σοβαρό πολυτραυματισμό» μετά από πολλά τραύματα από σφαίρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Matus Sutaj Estok είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Fico βρισκόταν σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση, ενώ παρέμενε στο χειρουργείο.

«Αυτή η απόπειρα δολοφονίας είχε πολιτικά κίνητρα και η απόφαση του δράστη γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Sutaj Estok, αναφερόμενος στις εκλογές του Απριλίου, τις οποίες κέρδισε ο σύμμαχος του Fico, Peter Pellegrini.

Δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν

Το οπτικό υλικό από το σημείο της δολοφονίας δείχνει ότι η ασφάλεια του πρωθυπουργού δεν κατάφερε να σταματήσει τον δράστη που ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων που περίμενε τον Φίτσο, πίσω από κάγκελα. Αμέσως μετά έσπευσαν να ακινητοποιήσουν τον δράστη -όταν πλέον είχε πυροβολήσει πέντε φορές- και να απομακρύνουν τον Φίτσο προς το αυτοκίνητό του.

Αρχικά οι ειδήσεις για την απόπειρα δολοφονίας ήταν λιγοστές από την πλευρά της σλοβακικής κυβέρνησης.

Η επίσημη σελίδα του στο Facebook ανέφερε ότι ο Φίτσο «έχει πυροβοληθεί αρκετές φορές» και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Ρούσβελτ στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. «Απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο. Έχει πυροβοληθεί πολλές φορές και η ζωή του απειλείται. Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται με ελικόπτερο στην Banská Bystrica, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να φτάσει στην Μπρατισλάβα και υπάρχει ανάγκη για άμεση επέμβαση. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά» αναφέρεται χαρακτηρτιστικά.

Η πρώτη ενημέρωση από το νοσοκομείο ήταν ότι οι «ζωτικές του λειτουργίες» έχουν σταθεροποιηθεί και ότι ο πρωθυπουργός είχε τις αισθήσεις του, πριν μεταφερθεί σε άλλη νοσηλευτική μονάδα.

Ο Φίτσο μπήκε στο χειρουργείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες.

Οι πληροφορίες από τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη. Είχε δεχτεί έναν πυροβολισμό στην κοιλιά, που τη διαπέρασε και έφτασε στο ισχίο, ενώ άλλη μια σφαίρα τον βρήκε στον ώμο. Πηγές ανέφεραν πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα, την οποία οι γιατροί δεν μπορούσαν να σταματήσουν εύκολα.

Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Καλινάκ δήλωσε αργότερα μέσα στο βράδυ ότι η κατάσταση του Φίτσο ήταν «εξαιρετικά σοβαρή» και ότι έχει πολλαπλά τραύματα. Η επέμβαση, όπως είπε, συνεχιζόταν για πάνω από 3,5 ώρες. Και ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση είπε ότι απειλείται η ζωή του Φίτσο και ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Παρά ταύτα, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TASR TV μετέδωσε ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχημένη και ο Φίτσο είναι σε σταθερή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, σε διαφωνία με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Φίτσο απέδωσε ο άνδρας που τον πυροβόλησε την απόπειρα της δολοφονίας.

Συγγραφέας 71 ετών ο φερόμενος ως δράστης (ΜΜΕ)

Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο είναι συγγραφέας, 71 ετών, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, μεταδίδουν σλοβακικά ΜΜΕ.

«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.

Δημοσιεύματα του σλοβακικού Τύπου αναφέρουν πως ο λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει ιδίως τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης σλοβάκων συγγραφέων.

Ο φορέας επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι είναι μέλος της ένωσης από το 2015, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως».

Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας.

Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του κ. Φίτσο, απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δηλώσεις του συγγραφέα.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί».

Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

«Πολιτικό κίνητρο»

Συγκρατώντας μετά βίας τα δάκρυά του, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Κάλινιακ δήλωσε νωρίτερα πως η κατάσταση του πρωθυπουργού Φίτσ0, 59 ετών, είναι «πολύ σοβαρή».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε πυροβολισμοί όταν έγινε η επίθεση εναντίον του κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εστόκ σχολίασε πως το κίνητρο της επίθεσης ήταν «πολιτικό».

Παρά το επίσημο εμπάργκο στη μετάδοση πληροφοριών για την υπόθεση, το σλοβάκικο τηλεοπτικό δίκτυο TA3 πρόβαλε βίντεο με τον φερόμενο ως δράστη να δηλώνει πως «δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική» και να αναφέρεται ειδικά στην απόφαση της κυβέρνησης Φίτσο να κλείσει η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTVS, εναντίον της οποίας οργανώνονται διαδηλώσεις επί εβδομάδες.

Ο κ. Εστόκ, ανακοινώνοντας πως αυξάνονται τα μέτρα προστασίας πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, κάλεσε ταυτόχρονα τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων να σταματήσουν «να υποκινούν μίσος εναντίον αντιπάλων τους μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».

Ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μιχάλ Σιμέτσα ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του επ’ αόριστον χθες το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένης διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης που επρόκειτο να γίνει το βράδυ.

Συνεδρίαση της σλοβάκικης εθνικής αντιπροσωπείας που ήταν προγραμματισμένη για χθες αναβλήθηκε ήδη επ’ αόριστον.