Η πιο ανθυγιεινή τροφή μάλλον βρίσκεται στο ψυγείο σας

Δυστυχώς είναι νόστιμο, ωστόσο είναι ένα τρόφιμο πολύ επιβαρυντικό τόσο για την υγεία μας, όσο και για το περιβάλλον. Ο λόγος για το μπέικον.

Ταιριάζει με τα αυγά, με τα μπέργκερ, τις πίτσες και γενικότερα όπου γίνεται «πάρτι» χοληστερίνης και junk. Δυστυχώς, όμως, όσο απολαυστικό κι αν είναι, το μπέικον βρίσκεται στην κορυφή των πιο ανθυγιεινών τροφών, που ωστόσο υπάρχει στα περισσότερα σπίτια σε κάποια γωνιά του ψυγείου.

Το μπέικον προέρχεται από μέρη του χοιρινού κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως η κοιλιά, η πλάτη ή τα πλευρά. Κάτι που δεν γνωρίζουν, μάλιστα, οι περισσότεροι είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το μπέικον στην ίδια κατηγορία με τον καπνό όσον αφορά την καρκινογένεση, χαρακτηρίζοντάς το καρκινογόνο ομάδας 1, που σημαίνει ότι έχει αποδειχτεί η σύνδεσή του με την εμφάνιση καρκίνου. Κι ενώ οι αντικαπνιστικές καμπάνιες βρίσκονται παντού, το μπέικον συνεχίζει να καταναλώνεται από τον κόσμο χωρίς καμία μαζική προειδοποίηση.

Κι αν νομίζετε ότι το μπέικον γαλοπούλας είναι μια καλύτερη επιλογή, να σας πούμε ότι αυτό που κάνει γενικότερα το μπέικον και τα αλλαντικά βλαβερά είναι η επεξεργασία, κατά την οποία διατηρείται σε ξηρό περιβάλλον είτε σε άλμη και στη συνέχεια καπνίζεται. Συν τοις άλλοις, το νιτρώδες νάτριο που περιέχει ως συντηρητικό έχει θεωρηθεί καρκινογόνο, ενώ σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Meat Science Journal, στο όξινο περιβάλλον του στομαχιού, τα νιτρώδη μπορούν τελικά να σχηματίσουν καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό τους παίζει και η έκθεσή τους σε υψηλή θερμότητα, π.χ. στο τηγάνισμα, όπως καταναλώνεται συνήθως το μπέικον.

Μαζί με το μπέικον και τα αλλαντικά συνολικά, αποφύγετε και τα τηγανητά, όπως επίσης και τα επεξεργασμένα έλαια, τα τρανς λιπαρά, τα πρόσθετα σάκχαρα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

clickatlife