Ο κανόνας 3-3-3 αποτελεί την τέλεια τεχνική για την καταπολέμηση του άγχους

Μην αφήνεις το άγχος να κυριαρχεί στην καθημερινότητά σου. Ο κανόνας 3-3-3 θα σε βοηθήσει να επανακτήσεις τον έλεγχο.

Η ανάσα σου γίνεται ταχύτερη το ίδιο και ο χτύπος της καρδιάς σου και η σκέψη σου θολώνει. Ξέρεις τι σου συμβαίνει, άλλωστε συμβαίνει συχνά, είναι για μια ακόμη φορά το άγχος σου. Ψάχνεις τρόπους να το κατευνάσεις, αλλά σου μοιάζει αδύνατον. Εύχεσαι να είχες μια τεχνική για την καταπολέμησή του, ώστε να το διώξεις μακριά σου.

Μπορεί η τεχνική αυτή να είναι ο κανόνας 3-3-3; Μπορεί! Για αυτό και αξίζει να μάθεις τα πάντα γύρω από αυτόν και να τον δοκιμάσεις την επόμενη φορά που το άγχος θα κάνει την εμφάνιση του.

Τι είναι ο κανόνας 3-3-3;

Ουσιαστικά είναι μια τεχνική γείωσης για όσους παλεύουν με το άγχος, η οποία τους βοηθάει να αποσπάσουν την προσοχή τους από το γεγονός που τους προκαλεί στρες και να την στρέψουν προς τις αισθήσεις τους.

Η μέθοδος αυτή βοηθάει το άτομο να επανέλθει στην πραγματικότητα, στο εδώ και το τώρα.

Μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να αντιμετωπίζεις το άγχος με εντελώς διαφορετικό και με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Πώς λειτουργεί;

Ο κανόνας 3-3-3 ενεργοποιεί το σώμα και τις φυσικές μας αισθήσεις και όπως όλες οι τεχνικές γείωσης διακόπτει τη ροή των αγχωτικών σκέψεων και επαναφέρει την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ενεργοποιεί τις αισθήσεις: Ο κανόνας 3-3-3 μας αναγκάζει να στρέψουμε την προσοχή μας μακριά από αυτές τις σκέψεις και να επικεντρωθούμε στις αισθητηριακές μας εμπειρίες.
  • Ενθαρρύνει την ενσυνειδητότητα: Κατευθύνοντας την προσοχή μας στο περιβάλλον μας, σε πράγματα που βλέπουμε και ακούμε, στο σώμα μας, στις κινήσεις μας, διακόπτουμε τις αγχωτικές σκέψεις και “προσγειωνόμαστε” στην παρούσα στιγμή.
  • Ηρεμεί τα συμπτώματα του στρες: Οι ασκήσεις γείωσης, όπως η τεχνική 3-3-3, ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο εξουδετερώνει την αντίδραση του στρες και χαλαρώνει το σώμα.
  • Απενεργοποιεί τα ερεθίσματα: Ο κανόνας 3-3-3 βοηθάει στην ανακατεύθυνση της προσοχής μας από τα εσωτερικά ερεθίσματα που προκαλούν άγχος σε εξωτερικά, μη απειλητικά ερεθίσματα.
  • Ανακουφίζει από τη μυϊκή ένταση: Η σωματική κίνηση ανακουφίζει από τη μυϊκή ένταση, ένα κοινό σύμπτωμα του άγχους, και προάγει την αίσθηση ελέγχου του σώματος, βεβαιώνοντας ότι θα μείνουμε στο παρόν.

Πώς να τον εφαρμόσεις

Αν εντοπίζεις ότι το άγχος κάνει την εμφάνιση του και κυριεύει το μυαλό και το σώμα σου είναι η στιγμή να βάλεις σε εφαρμογή τον κανόνα 3-3-3! Με ποιο τρόπο; Με τα ακόλουθα βήματα:

  • Κοίτα γύρω σου: Αναγνώρισε τρία πράγματα που μπορείς να δεις γύρω σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να παρατηρήσεις αυτά τα αντικείμενα, σημειώνοντας τις λεπτομέρειες, τα χρώματα και τα σχήματά τους. Αυτή η διαδικασία βοηθά να μετατοπίσεις την προσοχή σου από το εσωτερικό άγχος στο εξωτερικό περιβάλλον.
  • Άκου προσεκτικά: Βρες τρεις ήχους που μπορείς να ακούσεις. Αυτοί μπορεί να είναι τόσο δυνατοί όσο μια σειρήνα που σου παίρνει τα αυτιά ή τόσο ανεπαίσθητοι όσο το βουητό ενός κλιματιστικού.
  • Κίνησε το σώμα σου: Μετακίνησε τρία μέρη του σώματός σου. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να γυρίσεις τους ώμους σου, να κουνήσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου ή να γυρίσεις το κεφάλι σου. Δώσε προσοχή στις αισθήσεις που προκαλεί κάθε κίνηση.

Η ομορφιά του κανόνα 3-3-3 έγκειται στην απλότητα και την προσβασιμότητά του! Αποτελεί μια τεχνική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την καταπολέμιση του άγχους οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Επιπλέον, μπορείς να την επαναλάβεις όσες φορές χρειάζεται, μέχρι να νιώσεις πιο ήρεμη και συγκεντρωμένη.