Ένα αβοκάντο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;

Ναι τα αβοκάντο είναι υγιεινά, αλλά μπορείς να τα καταναλώνεις καθημερινά;

“Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!” λέει ο σοφός λαός, αλλά εμείς σήμερα θα αλλάξουμε λιγάκι την γνωστή παροιμία και θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο φρούτο που αγαπάμε, το μοναδικό αβοκάντο. Αν μόλις έμαθες ότι το αβοκάντο κατατάσσεται στα φρούτα, φαντάζομαι ότι έχεις πολλά ακόμη να μάθεις για το τρόφιμο αυτό, που έχει αναμφίβολα πάρει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά και να μάθεις αν μπορείς πράγματι να το καταναλώνεις καθημερινά.

Η θρεπτική αξία του αβοκάντο

Με σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα και άφθονα “καλά” λιπαρά, δεν είναι περίεργο που υπάρχει πληθώρα ερευνών που συνδέουν το αβοκάντο με την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του βάρους και την υγεία του δέρματος. Μια μερίδα αβοκάντο, δηλαδή 1/3 του φρούτου ή 50γρ. περιέχει 80 θερμίδες, 7γρ. λιπαρών, 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, 0,1 mg βιταμίνης Β6, 1 mg βιταμίνης Ε και 4 mg βιταμίνης C.

Είναι περισσότερο γνωστό για τα καλά του λιπαρά που κάποτε ήταν ο εχθρός, αλλά τα ακόρεστα λιπαρά έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτό που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συνιστούν την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο φρούτο αυτό.

Τα αβοκάντο κάνουν καλό στην καρδιά μας, σύμφωνα με έρευνες. Τα αποτελέσματα μάλιστα έδειξαν ότι η κατανάλωση αβοκάντο δύο φορές την ημέρα ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης στο αίμα. Μια άλλη μελέτη σε περισσότερες από 68.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη αβοκάντο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η συμπερίληψη του αβοκάντο στη διατροφή σου μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταβολικές διαταραχές και στον διαβήτη τύπου 2. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή σε υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόλις μισού αβοκάντο με το μεσημεριανό γεύμα αύξησε τον κορεσμό τους χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, γεγονός που αποτελεί σημαντικό όφελος για τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη. Με άλλα λόγια, το αβοκάντο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος χωρίς να προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Άρα ναι, μπορείς να τα καταναλώνεις καθημερινά και να προσφέρεις πολλά στον οργανισμό σου.

Αν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, δεδομένου ότι τα αβοκάντο έχουν περισσότερες θερμίδες από άλλα τρόφιμα, μπορεί να ανησυχείς ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τα καλά νέα είναι ότι οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο. Μια μελέτη σε πάνω από 55.000 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αβοκάντο ζύγιζαν λιγότερο από εκείνους που δεν έτρωγαν τακτικά το φρούτο. Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 4 έως 11 χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας αβοκάντο την ημέρα είχαν τις χαμηλότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Είναι ωστόσο σημαντικό να προσέχεις την ποσότητα του φρούτου που τρως καθημερινά και να μην ξεπερνάς την μια μερίδα των 50 γραμμαρίων, όχι μόνο για να ενισχύσεις την απώλεια βάρους, αν την έχεις στόχο, αλλά για να βοηθήσεις και το πορτοφόλι σου, καθώς τα αβοκάντο έχουν υψηλή τιμή.