Η φιλία κάνει καλό στην υγεία… υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας που γιορτάζεται σήμερα, σας υπενθυμίζουμε όλους τους λόγους που η φιλία μας ωφελεί.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου. Αυτή η πράξη συμβολίζει, ουσιαστικά, τη σημαντικότητα της φιλίας μεταξύ λαών, πολιτισμών και ατόμων, αποτυπώνοντας με όμορφο τρόπο το γεγονός ότι η φιλία μπορεί να γεφυρώσει βαθιές διαφορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον δικό μας μικρόκοσμο, βιώνοντας μια εποχή τεράστιας ψηφιακής σύνδεσης και ταυτόχρονα μεγάλης πνευματικής και κοινωνικής αποσύνδεσης, καθίσταται απαραίτητο να επενδύσουμε στις φιλίες και τους ανθρώπους. Οι καλοί φίλοι κάνουν πιο ευχάριστη τη ζωή με πολλαπλούς τρόπους και όπως υποστηρίζουν αρκετές επιστημονικές μελέτες συμβάλλουν στην ψυχική ευημερία και την καλή υγεία. Ορισμένες έρευνες κατατάσσουν τη φιλία ακόμα και στο ίδιο επίπεδο με την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση. Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη της φιλίας:

Η φιλία ευνοεί την υγεία

Όπως φαίνεται, οι υγιείς φιλικές σχέσεις ενισχύουν τη σωματική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Ταυτόχρονα, οι καλοί φίλοι ελαχιστοποιούν το αίσθημα της μοναξιάς, που σίγουρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μακροζωία σας. Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση του 2010, τα άτομα με ισχυρές φιλίες διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Παρέχει συναισθηματική υποστήριξη

Όλοι οι άνθρωποι περνάμε δύσκολες στιγμές ανά διαστήματα και τότε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν φίλο κοντά μας για να εκφράσουμε τη λύπη ή τον πόνο μας. Όταν ο πόνος μοιράζεται, ίσως, μειώνεται κιόλας… Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση από μια δύσκολη κατάσταση είναι πιο ομαλή μαζί με φίλους.

Μια έρευνα, επίσης, υποστηρίζει ότι η ευτυχία είναι μεταδοτική μεταξύ των φίλων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μαθητές γυμνασίου που είχαν κατάθλιψη παρουσίασαν διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν αν κοντά τους βρίσκονταν ευτυχισμένοι φίλοι. Το ίδιο συνέβη και με τα παιδιά που βίωναν ανάλογες ψυχολογικές παθήσεις, αλλά έκαναν παρέα με υγιείς ψυχικά φίλους.

Λειτουργούν σαν αγχολυτικό

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, «οι κοινωνικές συνδέσεις βοηθούν στην ανακούφιση των επιπέδων του στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες της καρδιάς, τη λειτουργία του εντέρου, τη ρύθμιση της ινσουλίνης και το ανοσοποιητικό σύστημα». Επιπρόσθετα, με βάση τα αποτελέσματα μιας ακόμα μελέτης, τα παιδιά που είχαν δίπλα τους φίλους κατά τη διάρκεια μας στρεσογόνας κατάστασης, παρουσίασαν χαμηλότερη έκκριση κορτιζόλης.

Ενθαρρύνει τις υγιεινές συνήθειες

Αν οι φίλοι σας ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να επηρεάσουν και εσάς να αλλάξετε κάποιες ανθυγιεινές συνήθειες. Αν, για παράδειγμα, οι φίλοι σας ασκούνται αρκετά και εσείς αναζητάτε ένα κίνητρο για να ξεκινήσετε, μπορεί να σας παρασύρουν να ασκηθείτε μαζί αρχικά ή να πραγματοποιήσετε μια πεζοπορία.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Οι ανασφάλειες μπορεί να είναι ένα συχνό και σύνηθες χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων. Οι φίλοι, όμως, πολλές φορές βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αγάπης προς τον εαυτό, όταν εσείς οι ίδιοι δυσκολεύεστε να πιστέψετε σε εσάς. Θυμηθείτε όλες εκείνες τα φορές που οι φίλοι σάς υπενθύμισαν τις αρετές σας και όσα μπορείτε να προφέρετε στους άλλους ανθρώπους.

Δημιουργεί ισχυρές κοινότητες

Επενδύοντας στις φιλίες μας, δημιουργούμε μια σύνδεση που μας ακολουθεί σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να ενθαρρύνουμε τους φίλους μας να γίνουν φίλοι μεταξύ τους και να κάνουν και εκείνοι αντίστοιχα το ίδιο. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούνται κοινότητες, οι οποίες μας δημιουργούν ασφάλεια, οικειότητα και την αίσθηση του «ανήκειν».

Εμπνέει το καλύτερο εαυτό σας

Οι φίλοι μπορούν να επηρεάσουν τις αξίες και τον χαρακτήρα σας. Για παράδειγμα, αν οι φίλοι σας είναι εθελοντές και συχνά προσφέρουν βοήθεια σε άλλους ανθρώπους και στα ζώα, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε και οι ίδιοι ανάλογες συμπεριφορές. Τέλος, οι δυνατές φιλίες –εφόσον έχουν αντέξει στον χρόνο- αντικατοπτρίζουν ανθρώπους που σας αγαπούν γι’ αυτό που πραγματικά είστε και σας ενθαρρύνουν πάντα να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ονειρεύεστε στη ζωή. Οι ίδιοι, με κάποιο τρόπο, θα είναι πάντα δίπλα σας και εσείς για εκείνους.

Μην τους ξεχνάτε, λοιπόν τους φίλους, μην τους παραμελείτε και μην διατηρείτε τοξικές σχέσεις που έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Αξίζει να επιλέγετε οι ίδιοι τους ανθρώπους που θα τιμήσετε με τη φιλία σας, γιατί, όπως υποστηρίζουν και τα επιστημονικά δεδομένα η φιλία συμβάλλει στην καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.