Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη την πολυαναμενόμενη πρότασή της για την απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους: Το σκεπτικό πίσω από την αναθεώρηση των συστάσεων που βρίσκονται σε ισχύ από το 2009
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τρίτη τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευση του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους – συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και τα προϊόντα χωρίς νικοτίνη.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η προστασία παιδιών και νέων επιτάσσει την απαγόρευση του καπνίσματος – αλλά και του… ατμίσματος – σε υπαίθριους χώρους αναψυχής όπου είναι πιθανό να συγκεντρώνονται παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, λούνα παρκ και πισίνες, αλλά και υπαίθριους χώρους που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, στάσεις και σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.
Στόχος της Επιτροπής είναι πλέον και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (ΘΠΚ), όπως και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία «κερδίζουν» όλο και περισσότερους νεαρούς χρήστες.
Η σύσταση έρχεται έπειτα από σχετικές εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας (ΠΟΥ) που επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στον καπνό (ή τον ατμό) αυτών των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Υπενθυμίζεται πως το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό» έως το 2040, όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα καπνίζει.
Ο καπνός είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου, με περισσότερους από το ένα τέταρτο των θανάτων από καρκίνο στην ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία να αποδίδονται στο κάπνισμα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι θάνατοι και άλλοι δείκτες υγείας (όπως οι καρδιακές προσβολές στον γενικό πληθυσμό και η βελτίωση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος) έχουν βελτιωθεί χάρη στον αποκλεισμό του τσιγάρου από ορισμένους χώρους.
Η νέα σύσταση αφορά πλέον και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς αυτά έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς τους, συχνά με παραπλανητικούς ισχυρισμούς που σχετίζονται με την υποτιθέμενη ασφάλειά τους ή τη χρησιμότητά τους ως εργαλεία διακοπής του καπνίσματος.
Ωστόσο, οι πιθανές βλαβερές επιπτώσεις τους είναι σοβαρές και οι χρήστες τους μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη καθώς καταλήγουν συχνά να χρησιμοποιούν τόσο τον παραδοσιακό καπνό όσο και τις μοντέρνες εναλλακτικές του.