Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, όπως θα σου πει οποιοσδήποτε έχει επισκεφθεί την Πέργαμο στην Τουρκία. Θα μπορούσε να μας λείπει ένας ολόκληρος ναός. Να τον έχουν πάρει σηκωτό και να τον έχουν πάει στο Βερολίνο. Τουλάχιστον ο Παρθενώνας είναι ακόμα στη θέση του. Κάτι είναι κι αυτό.
Ο διάκοσμος του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Έτσι συμβολικά ανοίγει τη λίστα, δε νομίζουμε ότι έχει μείνει έστω και πέτρα στην Ελλάδα που να μην ξέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο από τότε που ο Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης του Έλγιν, μουρμούρισε «τέλειο! Το κλέβω!» και τα φόρτωσε σε ένα καράβι με προορισμό τη Βρετανία. Μέχρι και το BBC έβαλε πρόσφατα τους πρωταγωνιστές του να το λένε, στο Little Drummer Girl του Λε Καρέ.
Τα γλυπτά της Αφαίας στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου
Τα γλυπτά του ναού της Αφαίας στην Αίγινα αναπαριστούν τον Τρωικό Πόλεμο, με την Αθηνά οπλισμένη να στέκεται ανάμεσα σε Δαναούς και Τρώες, βρίσκονται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου από το 1827, όταν ο Martin von Wagner τα αγόρασε σε πλειστηριασμό για λογαριασμό του τότε βασιλιά της Γερμανίας Λουδοβίκου. Από εκεί, τα γλυπτά έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς σε εκθέσεις και μουσεία όπως αυτό του Βερολίνου.
Η Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο
Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ελληνιστικής περιόδου, η Νίκη της Σαμοθράκης φυλούσε το Ιερό των Μεγάλων Θεών από το 190 π.Χ. μέχρι που την σκέπασε η σκόνη της Ιστορίας, για να την ανακαλύψει ξανά το 1863 ο γάλλος πρόξενος στην Αδριανούπολη και ερασιτέχνης αρχαιολόγος Charles Champoiseau και να τη στείλει στο Παρίσι.
Η ύψους δυόμισι μέτρων Νίκη φυλά από τότε τη φημισμένη Σκάλα Daru του Λούβρου –με ένα μικρό διάλειμμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν όλα τα σπουδαία έργα απομακρύνθηκαν από τα μουσεία της Γαλλίας και κρύφτηκαν σε ασφαλή καταφύγια μακριά από την παράνοια των Ναζί.
Η τέχνη της αντιγραφής στο Ερμιτάζ
Η αίθουσα της Αρχαίας Ελλάδας στο Ερμιτάζ περιλαμβάνει αγγεία και αγάλματα από την αρχαϊκή, την κλασική και την ελληνιστική περίοδο που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Κόρινθο, την Αθήνα, τα μικρασιατικά παράλια και την Κύπρο. Δίπλα σε αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον (επειδή μάλλον δεν τα έχεις ξαναδεί) παρουσιάζουν τα ρωμαϊκά αντίγραφα έργων του Πραξιτέλη, του Λύσσιπου και άλλων δημιουργών του 4ου αιώνα π.Χ.
in2life.gr