Η μουσική λειτουργεί ως μέσο ανταμοιβής και ενισχύει τη μάθηση

Οι άνθρωποι φτιάχνουμε, ακούμε και χορεύουμε με τη μουσική προ αμνημονεύτων χρόνων και αυτή η τέχνη μπορεί εύκολα να καταπραΰνει ή να εντείνει τα συναισθήματά μας. Νέα έρευνα εξηγεί ποια σημεία του εγκεφάλου ενεργοποιεί η μουσική και πώς αυτά συνδέονται με συγκεκριμένες γνωστικές διαδικασίες, και συγκεκριμένα με τη μάθηση.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πώς η ακρόαση μουσικής μπορεί πραγματικά να μας ωφελήσει με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, σε μια έρευνα αποδείχτηκε ότι άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος και τα άλλα αρνητικά συναισθήματα όταν ακούνε μουσική.

Η ακρόαση διαφορετικών ειδών μουσικής μπορεί ακόμα και να αλλάξει την αντίληψή μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε διαφορετικούς συντρόφους, ενώ τα χαρούμενα τραγούδια τονώνουν τη δημιουργικότητά μας. Σε μια νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά απέδειξαν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική για να ενεργοποιήσουμε το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και να πυροδοτήσουμε τη διαδικασία μάθησης.

Η έρευνα

Οι συμμετέχοντες ήταν 20, ηλικίας 18 – 27 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να λάβουν μέρος σε ένα πείραμα μουσικής ανταμοιβής. Κάθε άτομο έπρεπε να επιλέξει έναν συνδυασμό χρωμάτων και κατευθύνσεων, και κάθε συνδυασμός ενεργοποιούσε ένα είτε ευχάριστο μουσικό κομμάτι, είτε ένα δυσάρεστο, θλιβερό. Μετά από λίγες απόπειρες, οι συμμετέχοντες έμαθαν ποιοι συνδυασμοί μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν πρόσβαση σε απολαυστική μουσική ανταμοιβή.

Όσοι οι εθελοντές συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο, υπολόγισαν της διαφορά ανάμεσα στο πόσο συχνά οι συμμετέχοντες περίμεναν να λάβουν την ανταμοιβή τους και τον αριθμό των φορών που πράγματι την λάμβαναν.

Συγκρίνοντας περαιτέρω τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας, η ομάδα βρήκε ότι οι σωστές προβλέψεις συσχετίζονταν με αυξημένη δραστηριότητα μιας εγκεφαλικής περιοχής που ονομάζεται επικλινής πυρήνας, ο οποίος σε προηγούμενες έρευνες έχει συσχετιστεί με την εμπειρία της απόλαυσης κατά τη διάρκεια ακρόασης μουσικής.

Αυτό το εύρημα υποδεικνύει ότι η μουσική, είναι από μόνη της, μια σημαντική ανταμοιβή και μπορεί από μόνη της να παρέχει αρκετά κίνητρα στον εγκέφαλο για να μάθει νέες πληροφορίες που θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτή την πηγή απόλαυσης ευκολότερα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που βρήκαν τους σωστούς συνδυασμούς και έκαναν συχνότερα σωστές προβλέψεις και εμφάνιζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον επικλινή πυρήνα κάθε φορά, έκαναν και τη μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο της μάθησης κατά τη διάρκεια όλων των ασκήσεων. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μουσική αποτελεί σημαντική ανταμοιβή, όπως το φαγητό ή τα χρήματα, και ότι η ίδια ενισχύει τη διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα την απόλαυση.

pnas.org