Είναι οι άνδρες εξυπνότεροι από τις γυναίκες; Ποιος το πιστεύει αυτό;

Υπερέχει πράγματι πνευματικά κάποιο από τα δύο φύλα ή απλώς έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Η σύγκριση άνδρα και γυναίκας σε πολλά επίπεδα και σχετικά με διαφορετικές ικανότητες δεν άφησε αδιάφορη την επιστημονική κοινότητα, η οποία έχει δώσει απαντήσεις σχετικά με τις διαφορές στα δύο φύλα. Τι συμβαίνει όμως με το μυαλό; Ποιο είναι το εξυπνότερο φύλο;

Η πλειονότητα των επιστημόνων υποστηρίζει πως το φύλο δεν επηρεάζει την οξύνοια του ανθρώπου. Το ερώτημα όμως που έθεσε νέα μελέτη είναι ποιο φύλο θεωρεί τον εαυτό του εξυπνότερο. Άραγε η απάντηση, θα σας καταπλήξει;

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of intelligence, η ερευνητική ομάδα οδηγήθηκε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα διεξάγοντας δύο ξεχωριστά πειράματα.

Ποιος θεωρεί τον εαυτό του εξυπνότερο;

Στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν οι ερευνητές πραγματοποιώντας ένα πείραμα με 517 ενήλικες (259 άνδρες και 258 γυναίκες). Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ χαμηλό) μέχρι το 100 (πολύ υψηλό) συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: την ευφυία, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη σωματική υγεία και και τη γοητεία τους. Και για τους τέσσερις δείκτες, σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι άνδρες αξιολόγησαν τη νοημοσύνη υψηλότερα σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες έθεσαν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους συγκριτικά υψηλότερα. Επιπλέον, οι άνδρες έδωσαν στη σωματική υγεία και τη γοητεία τους υψηλότερη βαθμολογία από τις γυναίκες.

Ποιο φύλο είναι πράγματι εξυπνότερο;

Στη συνέχεια, ένα δεύτερο πείραμα έδωσε απάντηση στο ερώτημα «τελικά, ποιο φύλο έχει μεγαλύτερη ιδέα για τον εαυτό του;».  Σε δείγμα 475 ενηλίκων (240 άνδρες και 235 γυναίκες, ζητήθηκε κατά παρόμοιο τρόπο να αξιολογήσουν τα ίδια φυσικά και διανοητικά χαρακτηριστικά, με τη διαφορά πως στο νέο πείραμα οι ερευνητές διερεύνησαν το πραγματικό επίπεδο ευφυίας των συμμετεχόντων με ένα τεστ νοημοσύνης. Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη θέση τους ως προς τις θεωρίες συνωμοσίας. Αφορμή στάθηκαν προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με καχυποψία την επιστήμη έτειναν να αξιολογούν χαμηλότερα τη νοημοσύνη τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε καμία απολύτως έμφυλη διαφορά φύλου στο επίπεδο νοημοσύνης. Άνδρες και γυναίκες αποδείχθηκαν το ίδιο έξυπνοι. Παρ΄όλα αυτά, οι άνδρες αξιολόγησαν και πάλι υψηλότερα τη νοημοσύνη τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ το ίδιο έπραξαν και για τη φυσική τους υγεία και τη γοητεία τους. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην αξιολόγηση της συναισθηματικής νοημοσύνης. Επιπλέον, όσο περισσότερο πίστευε κανείς στις συνωμοσιολογίες, τόσο χαμηλότερη ήταν και η πραγματική και η εκτιμώμενη από τους ίδιους νοημοσύνη.

Δύο ακόμα συμπεράσματα

Τα πειράματα έδειξαν μια σχετική συμφωνία ανάμεσα στο πραγματικό επίπεδο ευφυίας και εκείνο που είχαν αξιολογήσει οι ίδιοι οι ερευνώμενοι. Συνεπώς οι άνθρωποι μπορούν να υπολογίσουν πόσο έξυπνοι είναι περίπου, μολονότι η εκτίμησή τους δεν είναι πάντοτε εύστοχη. Επιπλέον, όταν άνδρες και γυναίκες αξιολογήθηκαν ανεξάρτητα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι δεύτερες ήταν καλύτερες στον υπολογισμό της πραγματικής τους νοημοσύνης, αν και συγκριτικά η διαφορά δεν ήταν πολύ μεγάλη σε σχέση με τους άνδρες.

Το δεύτερο ενδιαφέρον συμπέρασμα, ήταν πως οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τη νοημοσύνη τους υψηλότερα απ’ όσο ήταν στην πραγματικότητα, κάτι που μαρτυρά την τάση μας να θεωρούμε πως είμαστε ευφυέστεροι από την πλειοψηφία των ανθρώπων, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά συνέπεια, οι άνδρες τείνουν να υπερτιμούν τις ικανότητές τους και, καίτοι δεν δίνεται κάποια εξήγηση, οι επιστήμονες θεωρούν πως τα έμφυλα στερεότυπα επηρέασαν την κρίση των ανδρών.

ygeiamou