Τα χειροκροτήματα δεν είναι αρκετά για να τιμήσουν το έργο των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών ειδικά εν μέσω αυτής της πανδημίας. Η 12η Μαϊου είναι η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών/τριών και οι εορτασμοί φέτος είναι εξαιρετικά ξεχωριστοί, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει το 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών», προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale.
Η Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αδελφών Νοσοκόμων.
Η γιορτή αυτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσοκόμων σε κάθε κοινωνία. Η νοσηλευτική, γενικώς, θεωρείται ένα από τα πιο υποεκτιμημένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα. Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, της αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.
Απαραίτητο το έργο τους για την επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας. Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, άλλωστε, αποτελούν πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού υγείας σε πολλές χώρες και επίσης αποτελούν περισσότερο από το 50% του ελλείμματος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού υγείας έως το έτος 2030.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ICN Annette Kennedy, αναμένεται το 2020 να είναι μια σημαντική χρονιά για το επάγγελμα των νοσηλευτών και των μαιών. Ευελπιστεί όπως κατά το 2020 αναδειχθεί ο ρόλος τους και η σημαντικότητά τους στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και εκτιμηθεί το ότι συμβάλλουν ανεκτίμητα στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Επίσης τονίζει πως οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, λόγω του μοναδικού ρόλου τους να εργάζονται με άτομα από την γέννηση έως τον θάνατο, πρέπει να συμμετέχουν αναμφίβολα στην χάραξη πολιτικής υγείας.
Μέσω του φετινού μηνύματος, γίνεται η ελπίδα λοιπόν να εμπνευστούν οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, και να αποδείξουν στις Κυβερνήσεις και στην κοινωνία ότι αποτελούν μια δυνατή φωνή, μια φωνή ηγετική, είναι αυτοί που επιτελούν κατά την καθημερινή τους δράση αξιέπαινο έργο στην πρόσβαση ολόκληρου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση του πληθυσμού, στην καινοτομία, στην καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας.
Το μήνυμα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος
Η έλλειψη Νοσηλευτών/τριών στις υπηρεσίες υγείας, δυσχεραίνει και επιδεινώνει διαρκώς τις ήδη αντιεπαγγελματικές συνθήκες εργασίας των Νοσηλευτών/τριών, καθώς οι αναλογίες ασθενών ανά Νοσηλευτή/τρια έχουν δυσανάλογη εφαρμογή, θέτοντας σε δυσμενή θέση την ασφάλεια των ασθενών και των Νοσηλευτών/τριών, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΝΕ.
Οι Νοσηλευτές/τριες όμως, ενάντια σε όλους τους αρνητικούς παράγοντες, αποδεικνύουν καθημερινά, το μεγαλείο της ανθρωπιάς, της συμπόνιας και του επαγγελματισμού τους, παραμένοντας στο πλευρό των ασθενών, ως συνοδοιπόροι, με σκοπό τη συνεχή παροχή ολιστικής φροντίδας, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, αντιπροσωπεύοντας πλήρως το μήνυμα του International Council of Nursing: «Nurses: A Voice to Lead – Health for All».
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών/τριών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε., απευθύνει τα εύσημα σε όλους τους Νοσηλευτές/τριες, για όλες τις αναρίθμητες προσωπικές θυσίες, τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν ανιδιοτελώς, ώστε να έχουμε 40.000 λόγους για να είμαστε Υπερήφανοι για το επάγγελμά μας και να αποτελούμε την Ηγετική Φωνή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Το μήνυμα της ΠΟΕΔΗΝ
Στις πύλες των νοσοκομείων συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης (12/05) μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, προκειμένου να αναδείξουν «τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων».
«Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και προσθέτει:
«Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξηση του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ). Χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3000-4000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1.500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις».
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, μεταξύ άλλων, «μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων, εκδίωξη όλων των εργολάβων, παράταση συμβάσεων των υπηρετούντων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δουλειά των υπηρετούντων».
news4health