Εικόνες Αποκάλυψης από drone δείχνουν τον όλεθρο που σκόρπισε η χειρότερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι – Οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν για τη βόμβα του νικτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου – Στους 135 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, πάνω από 5.000 τραυματίες
Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού. Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 135 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.
Η Βηρυτός, μετά τη χερότερη έκρηξη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ τα σωστικά συνεργεία εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».
Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις απ’ όλον τον κόσμο οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, καθώς στην παρούσα συγκυρία, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί στις έκτακτες και κρίσιμες ανάγκες που έχουν προκύψει.
Εικόνες Αποκάλυψης από Drone – Οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
Παράλληλα με τις προσπάθειες των αρχών για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων, εξελίσσονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 135 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 5.000 ακόμη, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο. Ο θρήνος στον Λίβανο συνυπάρχει με την οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν.
Drone κατέγραψε τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων εκρήξεων, οι οποίες σάρωσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Οι εικόνες που κατέγραψε το drone προκαλούν σοκ: