O κορωνοϊός άλλαξε άρδην το τοπίο των μικρών ή μεγαλύτερων «αποδράσεων» και οι ταξιδιώτες προτιμούν προορισμούς όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο διαμονής τους
Προορισμούς πιο κοντινούς στον μόνιμο τόπο διαμονής επιλέγουν φέτος οι Ελληνες αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι λόγω κορωνοϊού, το λεγόμενο «stay-cation», ενώ η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας θα συνεχίσει να επηρεάζει και στο άμεσο μέλλον τα ταξίδια για μεγάλη μερίδα των τουριστών.
Την εικόνα μάλιστα για τις πιο βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας παρουσιάζει στη δεύτερη έκδοσή της η μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το «Πώς επηρεάζει η πανδημία COVID-19 τη διάθεση και τη δυνατότητα για διακοπές σε 12 χώρες» (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα και Ινδία). Οι αγορές αυτές, το 2019, εισέφεραν σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας.
Όπως προκύπτει από τη διαδικτυακή έρευνα που παραχώρησε στο ΙΝΣΕΤΕ η Tailwind και διενήργησε η GlobalWebIndex (GWI) σε άτομα ηλικίας 16-64 ετών:
Η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα επηρεάσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την προσωπική και οικογενειακή εισοδηματική κατάσταση πάνω από το 59% του πληθυσμού και ειδικότερα στην Ινδία πάνω από το 90%.
Αντίθετα, ανάλογα με την χώρα, ανεπηρέαστο από την οικονομική κρίση παρέμεινε ένα ποσοστό του πληθυσμού που κυμαίνεται από 4% έως 34% ενώ ένα μικρότερο ποσοστό, κάτω από 10%, δεν είναι σίγουρο για το αν θα επηρεαστεί ή όχι, εξαιρώντας την Ισπανία.
– 34% των Γερμανών εκτιμά πως δεν θα επηρεαστεί Καθόλου, 39% εκτιμά ότι θα επηρεαστεί Λίγο και 19% Πολύ ή Δραματικά.
– στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 28% Καθόλου, 40% Λίγο και 23% Πολύ ή Δραματικά
– στις ΗΠΑ, 27% Καθόλου, 41% Λίγο και 24% Πολύ ή Δραματικά
– στην Γαλλία, 27% Καθόλου, 41% Λίγο και 25% Πολύ ή Δραματικά
– και στην Ιταλία, 13% Καθόλου, 41% Λίγο και 38% Πολύ ή Δραματικά.
Στις χώρες υπό ανάλυση – όπως είναι αναμενόμενο – οι καταναλωτές ανέβαλαν, λόγω της πανδημίας, την δαπάνη για διακοπές και ταξίδια με μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Το ποσοστό κυμαίνεται από 35% στο Βέλγιο έως 56% στην Κίνα και στη Ρουμανία.
Για το top-5 των τουριστικών αγορών της Ελλάδας, τα ποσοστά ανέρχονται σε 40% των Γερμανών, 49% των Βρετανών, 44% των Αμερικανών 37% των Γάλλων και 49% των Ιταλών.
Αν και η δαπάνη για διακοπές είναι η σχετικά πιο συχνή απάντηση ως προς τις καταναλωτικές προτεραιότητες μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες, ωστόσο οι σχετικές απαντήσεις κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ του 15% και του 31% του πληθυσμού. Τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά των καταναλωτών
που ανέβαλαν την σχετική δαπάνη, ένδειξη που συνάδει και με τις προσδοκώμενες επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση, αλλά και τις ανησυχίες για την υγεία τους.
Συγκεκριμένα για τις πέντε σημαντικότερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας:
– Γερμανία: 26% έχει σε προτεραιότητα την δαπάνη για διακοπές μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες, έναντι 40% που την ανέβαλε,
– Ηνωμένο Βασίλειο: τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31% έναντι 49%,
– ΗΠΑ: 27% έναντι 44%,
– Γαλλία: 22% έναντι 37%,
– Ιταλία: 25% έναντι 49%.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά προτεραιότητας στη δαπάνη για πτήσεις, ενισχύοντας την εικόνα που προκύπτει ότι η πλειοψηφία των ερωτώμενων θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του είτε στην περιοχή του (stay-cation).
Ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του (25% έως 56%) είτε στην περιοχή του (stay-cation) (12% έως 43%), ενώ εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 24% έως 36%).
Για τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές της Ελλάδας, διακοπές σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς επιλέγει ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 22% στην Γερμανία και το 29% στο Ην. Βασίλειο, το 15% στη Γαλλία και το 12% στην Ιταλία. Στις χώρες αυτές, το 36% ως 49% δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους και 14% έως 23% στην περιοχή του, ενώ το 24% ως 35% δεν προτίθενται να κάνουν διακοπές.
Για τις long haul αγορές, διακοπές σε άλλη ήπειρο επιλέγει μόλις το 7% των Αμερικανών, το 13% των Αυστραλών, 16% των Ινδών και το 6% των Κινέζων.
Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς την πρόθεσή τους να περιορίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα (carbon footprint), ιδιαίτερα σε χώρες που πλήγηκαν ιδιαιτέρως από τον κορωνοϊό, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα. Σε όλες τις χώρες της έρευνας, το ποσοστό αυτών που δηλώνει ότι θεωρεί πιο
σημαντικό (λίγο ή πολύ) το να περιορίσει το ανθρακικό του αποτύπωμα είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτούς που θεωρούν ότι είναι λιγότερο σημαντικό (λίγο ή πολύ). Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσοστών κυμαίνεται από 32% στην Γερμανία έως 76% στην Κίνα και 77% στην Ινδία.
Ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης πάνω από 1 στους 2 θα καθυστερήσει τις ακριβές αγορές που προγραμμάτιζε και σε πολλές περιπτώσεις η αναλογία ανεβαίνει σε 3 στους 4 ή και περισσότερους. Στην απάντηση αυτή εμπίπτει και το κόστος των διακοπών.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ινδία και την Κίνα με 96% και 85% αντίστοιχα και τα χαμηλότερα στο Βέλγιο (56%) και τη Γερμανία και τη Γαλλία (61%). Ακολουθούν ο περιορισμός των καθημερινών δαπανών και η αναμονή για εκπτώσεις προσφορές και προωθητικά προϊόντα.