Μπορεί να υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο χαριτωμένες γάτες και σκύλοι γίνονται διάσημοι στο διαδίκτυο, αφού σύμφωνα με την επιστήμη είναι φάρμακο κατά του άγχους.
Το να παρακολουθεί κανείς βίντεο με αξιολάτρευτα ζωάκια, πράγματι βοηθά στη μείωση των επιπέδων στρες στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας.
Συνεργαζόμενο με τμήμα αυστραλιανού Πανεπιστημίου, το Λιντς διερεύνησε τη φυσιολογική και ψυχολογική επίδραση των χαριτωμένων ζώων στους φοιτητές και το προσωπικό του κολεγίου.
Δεκαεννέα συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση διάρκειας 30 λεπτών που περιελάμβανε εικόνες και σύντομα βίντεο μιας σειράς ζώων, συμπεριλαμβανομένης της εικονικού μαρσιποφόρου αυστραλιανού κουόκα.
Από τους συμμετέχοντες, 15 στους 19 έπρεπε να λάβουν μέρος σε εξετάσεις 90 λεπτά μετά την παρακολούθηση της παρουσίασης. Οι υπόλοιποι τέσσερις συμμετέχοντες ήταν προσωπικό ακαδημαϊκής υποστήριξης που είχαν δηλώσει ότι αισθάνονταν άγχος στη δουλειά.
Οι καρδιακοί παλμοί για κάθε συμμετέχοντα μειώθηκαν αφού είδαν εικόνες και βίντεο χαριτωμένων ζώων για μόλις 30 λεπτά.
Η μέση αρτηριακή πίεση (BP) σε όλους τους συμμετέχοντες επίσης μειώθηκε: από 136/88 σε 115/71 — μετακινώντας τον μέσο όρο της ομάδας στο ιδανικό εύρος αρτηριακής πίεσης.
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%, αποδεικνύοντας ότι η προβολή χαριτωμένων ζώων μπορεί να είναι ένα ισχυρό ανακουφιστικό άγχος και ένα βελτιωτικό της διάθεσης.
Τι είναι λοιπόν το καλύτερο: εικόνες χαριτωμένων ζώων, βίντεο ή πραγματική επαφή μαζί τους;
Ο Δρ Andrea Utley, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, σύμφωνα με το Good News Network, σχολίασε: “Φαίνεται ότι οι εικόνες γοητεύουν, αλλά τα βίντεο κλιπ είναι πιο έντονα, και επομένως θα περίμενα ότι η φυσική εγγύτητα [με τα ζώα] θα ήταν ακόμη καλύτερη”.
Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε ιστορίες για χαριτωμένα ζωάκια του Διαδικτύου. Εξάλλου, είναι καλό για την υγεία.