Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για τη φρίκη του ολοκαυτώματος, όταν ολόκληρος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Στρατόπεδα συγκέντρωσης, σφαγές, εκατομμύρια θύματα και φυσικά ο αγώνας ενάντια στο φασισμό. «Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα πρόσωπα των μικρών παιδιών, των οποίων τα σώματα μετατράπηκαν σε στεφάνια καπνού κάτω από τον σιωπηλό γαλάζιο ουρανό». Αυτά είναι τα λόγια ενός από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, Elie Wiesel.
Ο φωτογράφος Tom Marshall πρόσθεσε χρώμα σε 10 φωτογραφίες που δείχνουν την αληθινή φρίκη του ολοκαυτώματος.
1. Παιδιά στο Άουσβιτς
Στιγμιότυπο από σοβιετικό φιλμ για την απελευθέρωση του Άουσβιτς τον Ιανουάριο του 1945.
2. Σκελετωμένοι άνδρες στο Έμπενζεε
Αυτή η φωτογραφία δείχνει σκελετωμένους από την πείνα κρατούμενους, να ποζάρουν μπροστά στο φακό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Έμπενζεε της Αυστρίας. Το Έμπενζεε ήταν ένα υπο-στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν κοντά στην ομώνυμη πόλη και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για «επιστημονικά» πειράματα. Απελευθερώθηκε από την 80η Μεραρχία του αμερικανικού στρατού.
3. Ο Istvan Reiner
Ο 4χρονος Istvan Reiner χαμογελά στο φακό λίγο πριν δολοφονηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
4. Άνδρες στο Νορντχάουζεν
Δυο σκελετωμένοι άνδρες μετά την απελευθέρωση τους από το στρατόπεδο Νορντχάουζεν, το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γκεστάπο που είχε 3.000 – 4.000 κρατούμενους. Όλοι βρέθηκαν κακοποιημένοι και σε κατάσταση λιμοκτονίας.
5. Ένα 18χρονο κορίτσι
Μια 18χρονη Ρωσίδα κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του Νταχάου το 1945. Το Νταχάου ήταν το πρώτο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που άνοιξε το 1933. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκεί μεταξύ των ετών 1933 – 1945 ενώ καταγράφηκαν 31.591 θάνατοι, οι περισσότεροι από ασθένειες, υποσιτισμό και αυτοκτονίες. Σε αντίθεση με το Άουσβιτς, το Νταχάου δεν ήταν αποκλειστικά στρατόπεδο εξόντωσης, αλλά οι συνθήκες ήταν τόσο άσχημες που εκατοντάδες κρατούμενοι πέθαναν κάθε εβδομάδα.
6. Ζωντανός σκελετός
Ένας από τους κρατούμενους στο Έμπενζεε.
7. Το κάψιμο του Μπέργκεν- Μπέλσεν
Φωτογραφία του στρατιωτικού ιερέα Charles Martin King Parsons που βρέθηκε στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν τον Απρίλιο του 1945. Το στρατόπεδο μαστιζόταν από τον τύφο. Μετά την απομάκρυνση των κρατουμένων τον Μάϊο του 1945, οι μεγάλες ξύλινες καλύβες κάηκαν ολοσχερώς.
8. Φωτογραφία του C.M.K. Parsons
Όπως πολλοί άνθρωποι που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, ο C.M.K. Parsons δεν μίλησε ποτέ για όσα είδε στο Μπέργκεν-Μπέλσεν και αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν το γιατί. Ο ίδιος φωτογράφησε και τους ομαδικούς τάφους γύρω από το στρατόπεδο.
9. Γυναίκα στο Μπέργκεν- Μπέλσεν
Ένα από τα θύματα στο Μπέργκεν-Μπέλσεν ήταν και αυτή η νεαρή γυναίκα. Το πρόσωπό της εξακολουθούσε να φέρει τα σημάδια του ξυλοδαρμού από τους φρουρούς των SS.
10. Επιζών
Από το Ολοκαύτωμα υπήρξαν και επιζώντες, κάποιοι από τους οποίους είναι ζωντανοί μέχρι και σήμερα. Αυτή η φωτογραφία δείχνει έναν νεαρό Εβραίο πρόσφυγα, που διασώθηκε από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, να αναρρώνει σε νοσοκομείο του Μάλμο της Σουηδίας το 1945.
themindcircle – mikropragmata.lifo