Γιατί κάποιοι απολαμβάνουν να φοράνε μάσκα;

Για κάποιους οι μάσκες δεν προστατεύουν μόνο από τον κορωνοϊό και τα πρόστιμα, αλλά και από τις κοινωνικές συναναστροφές που πάντα ήθελαν να αποφύγουν.

Για τους περισσότερους από εμάς, η μάσκα είναι μια ενοχλητική προσθήκη στην καθημερινότητά μας, που αξίζει όμως τον κόπο αν είναι να προστατεύσουμε την υγεία ημών και των γύρω μας από τον κορωνοϊό, και την τσέπη μας από τα πρόστιμα. Παρ’ όλα αυτά, οι πιο πολλοί ανυπομονούμε για τη μέρα που θα τις ξεφορτωθούμε. Οι μάσκες θολώνουν τα γυαλιά μας, εντείνουν το λαχάνιασμα όταν περπατάμε, φράσουν τους πόρους του δέρματός μας, μας εμποδίζουν να χαμογελάμε σε αγνώστους ή να αναγνωρίζουμε τους φίλους μας στον δρόμο.

Δεν είναι, όμως, έτσι για όλους. Σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα, το BBC μιλά με ανθρώπους που λένε πως η μάσκα τους άλλαξε τη ζωή –προς το καλύτερο. Και αν κοιτάς την οθόνη με απορία μουρμουρίζοντας «έλα παναγία μου», μάλλον δεν έχεις εσωστρεφείς φίλους.

Ο 32χρονος Λη, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης στο Leicester της Βρετανίας, λέει πως πάντα έτρεμε τις τυχαίες συναντήσεις με παλιούς φίλους και γνωστούς στο δρόμο, σε σημείο να προγραμματίζει σχολαστικά τι ώρα πήγαινε, πχ, στο σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να πέσει πάνω σε κάποιον που ξέρει και να αναγκαστεί να του μιλήσει. Τώρα, ο ίδιος λέει πως βγαίνει από το σπίτι του ό,τι ώρα θέλει, χωρίς να ανησυχεί. Ελπίζει, μάλιστα, πως ακόμα και αφού τελειώσει η πανδημία, θα παραμείνει κοινωνικά αποδεκτό το να φοράει κανείς μάσκα.

Και δεν είναι μόνο όσοι πάσχουν από κοινωνικό στρες που νιώθουν ευλογημένοι στην τοποθεσία «πίσω από τη μάσκα τους». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του BBC, πολύς κόσμος αισθάνεται ανακούφιση που δεν χρειάζεται πια να περιποιείται τόσο πολύ το πρόσωπό του, να ξυρίζεται ή να φορά makeup, πράγμα που εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και ψυχική υγεία.

Παράλληλα, πολλοί σερβιτόροι και υπάλληλοι καταστημάτων δηλώνουν ότι η μάσκα τους απάλλαξε από την υποχρέωση να χαμογελάνε ψεύτικα στους πελάτες. «Η ανωνυμία σου δίνει εξουσία» εξηγεί η Ramani Durvasula, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχολογίας στο California State University του Λος Άντζελες. «Είναι σαν να προβάρεις ένα διαφορετικό ρόλο, κι αυτό ενδεχομένως σε απελευθερώνει από ό,τι ψυχοφθόρο και ανειλικρινές έχει το να χαμογελάς όταν περνάς μια κακή μέρα».

in2life