“We ❤ Kastoria” την ημέρα! Γιατί τη νύχτα…

Γιατί τη νύχτα…μαύρα σκοτάδια που την έφαγαν!

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι Καστοριανοί τη μεγάλη επιγραφή «I ♥ Kastoria» η οποία κοσμεί το «μπαλκόνι», το parking δηλαδή με την ωραία θέα, λίγα μέτρα πριν την είσοδο της πόλης. Και όχι άδικα…

Ένα μοναδικό σημείο για φωτογραφίες με καταπληκτικό background, για όποιον θελήσει να σταματήσει.

Η παρακάτω φωτογραφία, την οποία δημοσίευσε ο ίδιος ο Δήμαρχος της Καστοριάς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, θα μπορούσε αναμφισβήτητα να είναι μια καρτ ποστάλ για την πόλη μας

Κι όλα μέχρι εδώ ακούγονται ιδανικά…πόσα όμως περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν ώστε να καταλάβουν και οι επισκέπτες της πόλης μας πως όντως «We ♥ Kastoria»;

Η πινακίδα τοποθετήθηκε σε ένα σημείο εκτός πόλεως, με μικρή προσέλευση, αναξιοποίητο και άγνωστο για τους περισσότερους καθώς δεν υπάρχει ακόμα η παραμικρή σήμανση.

Δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του μέρους για την τοποθέτηση  λίγες ημέρες πριν την έλευση των χιλιάδων επισκεπτών, αλλά η ιστορία των πόλεων που διαθέτουν ανάλογες επιγραφές λέει πως συνήθως τοποθετούνται σε πολυσύχναστα σημεία (όπως πχ δίπλα στο πάρκινγκ της αντιπεριφέρειας)  για μαζική προσέλκυση κόσμου.

Αν ο στόχος είναι να γίνει attraction αυτό το σημείο λόγω ωραίας θέας, πρέπει να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις ακόμη πριν αρχίσουμε να μιλάμε για επιτυχία..

Το σημαντικό βέβαια του δικού μας σχολιαστικού κειμένου δεν είναι  η εξαιρετική ιδέα μιας τέτοιας πινακίδας στην πόλη μας, αλλά ένα θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Όλοι γνωρίζετε πως αν περάσει κανείς, για πρώτη φορά νυχτερινή ώρα, από την «Πέτρα» το πρώτο πράγμα από το οποίο θα εντυπωσιαστεί είναι το απέραντο σκοτάδι που υπάρχει μέχρι και λίγα μέτρα μετά την είσοδο της πόλης. Κι αυτό δεν είναι θετικό. Όχι για μια τουριστική πόλη.

Μόνιμες κατασκευές φωτισμού ίσως θέλουν χρόνο να τοποθετηθούν και διαδικασίες τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός όμως δε θα μπορούσε να φωτίσει λίγο και την είσοδο φέτος;

Μπορείτε να φανταστείτε από πόσους τουρίστες έχουμε ακούσει παράπονα γι αυτή την ανεκδιήγητη είσοδο, χωρίς φώτα, με επικίνδυνες στροφές, σκοτεινή διαγράμμιση κλπ κλπ….

Μέσα σε αυτό το βαθύ σκοτάδι βυθίζεται και χάνεται τα βράδια και η πινακίδα «I ♥ Kastoria» (η οποία ελπίζουμε να φωτιστεί μελλοντικά, ώστε να γίνει ακόμα πιο όμορφη) .

Επισκεφθήκαμε το σημείο για να φωτογραφίσουμε την πινακίδα, αφότου ο ήλιος είχε πέσει. Κάτι που συμβαίνει λίγο μετά τις 5 και μισή το απόγευμα καθημερινά.

Ο φωτισμός στο parking ανύπαρκτος. Η περιοχή απολύτως τρομακτική. Φωτογραφίσαμε την πινακίδα και εξαφανιστήκαμε πριν πλησιάσουν τα αδέσποτα που γάβγιζαν παραδίπλα…

Όλα αυτά λίγα μέτρα μακριά από την ίσως πιο σκοτεινή είσοδο πόλης που ζει και από τον τουρισμό. Με λίγη θέληση η πινακίδα αυτή έχει προοπτικές να γίνει το όμορφο καλωσόρισμα της πόλης μας σε ντόπιους και ξένους, 24 ώρες το 24ωρο!

Το ελάχιστο φως που διακρίνεται είναι από το φλας της μηχανής…

Αγαπάμε την Καστοριά και τη νύχτα…και η πρώτη εντύπωση είναι και η σημαντικότερη ως γνωστόν!

Χ.Κ. – aboutkastoria.gr