Σπανάκι: κάτι ήξερε ο Ποπάυ

Το σπανάκι θεωρείται ως μία από τις υπερτροφές που απλόχερα μας δίνει η Γη μας. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι μπορεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Α, Κ, C, και αρκετές του συμπλέγματος Β. Ακόμη, το σπανάκι είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο. Υπάρχει μια παρεξήγηση με το σπανάκι… Οι περισσότεροι από εμάς το τρώμε και το δίνουμε στα παιδιά μας για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε σίδηρο, όταν στην πραγματικότητα ο σίδηρος αυτός είναι στην λιγότερο απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό μορφή του. Για να ενισχύσουμε την απορρόφησή του, πρέπει να το συνοδεύσουμε με τροφές άλλες που θα την υποβοηθήσουν. Λεμόνι, ντομάτα και πιπεριά για παράδειγμα.

Το σπανάκι ωστόσο είναι πολύ γνωστό για την αντικαρκινική του προστασία. Κάποια από τα φλαβονοειδή του σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών και του οισοφάγου. Το σπανάκι όμως αγαπά και την καρδιά. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι σημαντικές και ικανές να προστατεύσουν τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Προστάτης ακόμη των οφθαλμών, αφού η λουτεϊνη που βρίσκουμε στο σπανάκι σε συνδυασμό με την μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, δρουν κατά του καταρράκτη. Ανεκτίμητο όμως και για την υγεία των οστών, αφού ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ που ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, πρωτεΐνη που φροντίζει για την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Το σπανάκι βέβαια διατηρεί μακροπρόθεσμα σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλό μας αφού καθυστερεί τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Το σπανάκι στη διατροφή μας:
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συνηθίζουμε να τρώμε το σπανάκι και ωμό. Στην αγορά θα βρείτε φύλλα από baby σπανάκι που είναι ό,τι καλύτερο για τις σαλάτες σας. Εμείς σας δίνουμε τη δική μας πρόταση.

Σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, παρμεζάνα και αχλάδι
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 4 άτομα είναι:
200 γρ. σπανάκι baby
100 γρ. ρόκα
50 γρ. παρμεζάνα
1 αχλάδι
μερικά φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο
μισό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσαμικό

Θα πρέπει να πλύνετε πολύ καλά το σπανάκι και τη ρόκα. Αφήστε τα να στραγγίξουν καλά και ανακατέψτε τα στην σαλατιέρα. Κόψτε το αχλάδι σε πολύ πολύ λεπτές φετούλες και προσθέστε το. Στη συνέχεια κόψτε την παρμεζάνα σε πολύ πολύ λεπτές λωρίδες. Ετοιμάστε τη σος. Αναμείξτε το μέλι, τη μουστάρδα, το βαλσαμικό, το λάδι, το λεμόνι ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Περιχύστε τη σαλάτα και στο τέλος προσθέστε τα φιστίκια είτε ολόκληρα είτε ελαφρώς θρυμματισμένα.

Σπανακόρυζο το παρεξηγημένο
Εδώ, θα σας δώσουμε τη δική μας εκδοχή για το σπανακόρυζο. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά δεν το αγαπούν. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή μας και δεν θα το μετανιώσετε.

Σπανακόρυζο με ντομάτα, θυμάρι και γιαούρτι
Για 4 άτομα θα χρειαστείτε
1 κιλό σπανάκι
1 κούπα ρύζι γλασέ
1 κούπα χυμό ντομάτας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
¼ από ένα ματσάκι άνηθο
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
αλάτι-πιπέρι
1 λεμόνι
γιαούρτι στραγγιστό
ελαιόλαδο

Πλένετε καλά το σπανάκι και το αφήνετε να στραγγίξει. Στη συνέχεια τσιγαρίζετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι είτε πολτοποιημένο στο μπλέντερ, είτε κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτετε το σπανάκι και το τσιγαρίζετε και αυτό καλά. Στη συνέχεια προσθέτετε ψιλοκομμένο τον άνηθο και το ένα κλωνάρι του θυμαριού. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Περίπου 15 λεπτά μετά, ανάλογα με το πόσο τρυφερό ήταν το σπανάκι σας, θα προσθέσετε το ρύζι. Αν δεν έχει βγάλει αρκετά νερά το φαγητό σας, θα πρέπει να προσθέσετε δύο κούπες βραστό νερό πριν ρίξετε το ρύζι. Στην περίπτωση αυτή θα αυξήσετε τη δόση του αλατιού.

Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, το αποσύρετε από τη φωτιά και περιμένετε λίγο να κρυώσει. Θα το σερβίρετε χλιαρό και όχι καυτό. Στο πλάι κάθε πιάτου θα βάλετε μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι, πάνω από το σπανακόρυζο λίγες σταγόνες λεμόνι και μερικά φυλλαράκια από το φρέσκο θυμάρι που κρατήσατε.

mommy.gr