Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου: 110 έτη προσκοπισμού στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 50.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

Στην Ελλάδα εδώ και 110 χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25000 μέλη σε 350 γειτονιές. Περισσότεροι από 8.000 ενήλικοι εθελοντές με εργαλείο το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες στη φύση βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους.

Φωτογραφία Δημήτρης Τσουρτσούλας

Κάπου στην ανέμελη ηλικία των 10 ετών η μητέρα μου με προτροπή της γιαγιάς μου αποφάσισε να με στείλει στους Προσκόπους. Θέλετε γιατί ήμουν μοναχοπαίδι και ολίγον τι καλομαθημένος κανακάρης; Θέλετε γιατί ήμουν μονίμως σε μια φάση συνεχούς υπερκινητικότητας και ανυπακοής;

Άγνωσται αι βουλαί τους.

Σήμερα όμως, 23 ολόκληρα χρόνια, μετά τις ευγνωμονώ για αυτή τους την απόφαση. Και αν ποτέ κάνω παιδιά, τότε είναι 99,9% σίγουρο πώς θα τα στείλω εκεί. Οι λόγοι είναι δεκάδες. Κατ’ εμέ, ο πιο σημαντικός; Αυτονόμηση.

Τα μισά πιτσιρίκια της χώρας να μεγάλωναν με τις αξίες του Προσκοπισμού, θα είχε γίνει το πρώτο βήμα για να εξαλειφθεί το κοινωνικό φαινόμενο του «μαμάκια», του παιδιού «τα θέλω όλα έτοιμα», του πιτσιρικά που δεν τον νοιάζουν οι γύρω του, του παιδοβούβαλου που ζει στα 30 με την μάνα του και της ζητά να του φτιάξει φραπέ και παστίτσιο.

Μην απορήσεις αν, μετά την πρώτη πολυήμερη εκδρομή του με τους Προσκόπους, το παιδί σου αρχίσει να τακτοποιεί το δωμάτιο και τα παιχνίδια του, αρχίσει να σου μιλά για το πόσο όμορφα νιώθει στο βουνό κοντά στη φύση, αν το δεις να πλένει το πιάτο του αφού φάει στο νεροχύτη. Μην εκπλαγείς αν φάει τελικά τα φρούτα και τα λαχανικά που τον σταύρωνες τόσα χρόνια. Μην απορήσεις αν τον δεις να βοηθά στην κουζίνα και να σε ρωτά αν θα ήθελες να προσφέρεις κάποιο από τα πράγματα που δεν χρειάζεστε στο ετήσιο φιλανθρωπικό μπαζάρ.

Δεν υπέστη πλύση εγκεφάλου, μην ανησυχείς. Για την ακρίβεια… μακάρι οι πλύσεις εγκεφάλου να είχαν τέτοια αποτελέσματα. Όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα για έναν Πρόσκοπο.

Αν σκέφτεσαι λοιπόν τι μπορεί να κερδίσει το πιτσιρίκι από τον Προσκοπισμό και γιατί να το στείλεις σε μια κοινότητα ανθρώπων με κοντό σορτσάκι, πουκάμισο και μαντήλι, σημείωσε τα εξής:

Για να αναπτύξει soft skills και δεξιότητες που δε θα μάθει σε καμία άλλη δραστηριότητα, και θα τον κάνουν έναν ολοκληρωμένο ενήλικα.

Γιατί θα δει και θα ζήσει εμπειρίες που θα θυμάται για όλη του τη ζωή με χαμόγελο.

Γιατί μέσω του Προσκοπισμού θα γνωρίσει νέες τέχνες, τη παράδοση, την ιστορία και τον πολισμό μέσα από αληθινές εμπειρίες.

Γιατί ο Προσκοπισμός δεν είναι μια μονόπλευρη δραστηριότητα, την τρέχουν εθελοντές – άρα είναι κάτι που το πιστεύουν και το αγαπάνε.

Γιατί δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για να χτίσει σχέσεις που θα κρατήσουν μια ζωή.

Γιατί θα αναπτύξει δεξιότητες συνεργασίας και ηγεσίας και θα μάθει να παίρνει πρωτοβουλίες.

Γιατί θα γίνει αυτόνομο και θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Γιατί θα έρθει σε άμεση επαφή με τη φύση και θα αναπτύξει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να την απολαύσει σε βάθος αλλά και με ασφάλεια.

Γιατί θα αποκτήσει οικολογική συνείδηση.

Για να αναπτύξει πνεύμα αλληλεγγύης και προσφοράς στην κοινωνία.

Για να αποκτήσει ενσυναίσθηση, που τόσο πολύ τη διαβάζεις στα parenting sites αλλά δεν έχεις ιδέα πώς θα την κερδίσει.

Γιατί θα μάθει πώς να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα και να ξεπερνά τις φοβίες του.

Γιατί θα μπει σε ένα περιβάλλον το οποίο ενδιαφέρεται για την υγεία του, με δράσεις προσανατολισμένες στην αποτροπή πάσης φύσεως εξαρτήσεων.

Για να ευαισθητοποιηθεί σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φτώχια μέσα από σχετικές δράσεις.

Γιατί θα μάθει να βοηθά τον εαυτό του και τους άλλους.

Και γιατί θα μάθει πάντα και για τα πάντα να είναι έτοιμος.

Το 2020 ο Ελληνικός Προσκοπισμός γιορτάζει τα 110 χρόνια του. Για περισσότερο από έναν αιώνα, χιλιάδες Πρόσκοποι εθελοντές, μέσα από ένα συνεχώς εξελισσόμενο παιδαγωγικό πρόγραμμα που στηρίζεται στην επαφή με τη φύση και στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων, αναπτύσσουν και αναδεικνύουν προσωπικότητες που ξέρουν να λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και που συνειδητά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Η Προσκοπική Κίνηση ξεπερνώντας τα 110 χρόνια ζωής, μπορεί να χαρακτηρίζεται υπεραιωνόβια, αλλά η ουσία της καθώς και το περιεχόμενο του προγράμματος που προσφέρει στα παιδιά και στους νέους της πατρίδας μας, είναι πιο φρέσκο και πιο καινοτόμο από ποτέ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς και το πού, κάνε κλικ εδώ.

Νικόλας Γεωργιακώδης