Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2020 – Η τέχνη και ο Πολιτισμός σε καραντίνα

Απρίλιος 1979 Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς Η πρώτη πανηγυρική εμφάνιση του πρώτου χορευτικού της πόλης της Καστοριάς από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Αρμονία Φωτογραφία Ελένη Αντωνίου-Παπαθωμά

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού μας υπενθυμίζει τη μια γλώσσα που μιλάμε όλοι, μέσα από τα ίδια μας τα σώματα. Αυτή της επικοινωνίας μέσω της κίνησης. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου.

«Η τέχνη δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την ανθρώπινη επιβίωση, είναι όμως αυτή που μας κάνει πιο ανθρώπινους!»

‘Ο Covid19 μας έκλεισε στο σπίτι, μας έφερε αντιμέτωπους με τις σκιές μας, τις ανασφάλειες μας, “τις εκδηλώσεις μας που ματαιώθηκαν”, τη δυσλειτουργικότητα στις σχέσεις μας.

Στάθηκε, όμως και η αφορμή να μείνουμε σπίτι, να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, με τις δυνατότητες μας, να γίνουμε όλοι λίγο πιο δημιουργικοί, να ονειρευτούμε λίγο περισσότερο την επόμενη μέρα.

Σίγουρα η τέχνη προσφέρει όταν είναι ζωντανή!’

Η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού για το 2020 γιορτάζεται σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο, Τηλεόραση και Οπτικοακουστικές Επικοινωνίες με γενικό θέμα «Νεολαία-Χορός-Βίντεο». Καλούνται οι χορογράφοι και γενικά άνθρωποι του χορού να συνθέσουν χορογραφίες που εκτελούνται από χορευτές κάτω των 18 ετών και πρέπει να εμπνέονται από αξίες και ιδανικά. Για παράδειγμα: δια-πολιτισμικός και δια-θρησκευτικός διάλογος, αντι-ντόπινγκ, προώθηση της κοινής ιστορίας και της μνήμης για συμφιλίωση, προστασία, προώθηση και μετάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς, πνεύμα ειρήνης, μη βία και βιώσιμη ανάπτυξη, απέναντι σε φτώχεια, κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και κοινωνικές ανισότητες.

Θα βρείτε περισσότερες αξίες, όπως ισότητα, δημοκρατία, ειρήνη και ανθρώπινες αξίες, στα portal της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών. Η πρόκληση είναι πώς να απεικονίσει κανείς τέτοιες αφηρημένες έννοιες μέσω συντονισμένης κίνησης πάνω στη σκηνή. Ο κύριος στόχος είναι να κατανοήσουν οι νέοι χορευτές τη σημασία μιας ή περισσοτέρων από αυτές τις αξίες και να συμμετάσχουν στην έκφρασή τους.

Την Ημέρα του Χορού η προσοχή του κόσμου στρέφεται προς την τέχνη του χορού. Το βίντεο εξυπηρετεί πάρα πολύ ως ένα απλό μέσο για την καταγραφή και τη διάδοση του δημιουργικού έργου των χορευτών. Φέτος, ο χορός και το βίντεο θα συνδυάσουν τον εορτασμό της ανύψωσης της ανθρωπότητας προς τους ευγενείς στόχους που έθεσαν οι οργανώσεις κορυφής.

‘Με το μήνυμα αυτό προτρέπουμε όλους τους ασχολούμενους με τον χορό να φτιάξουν την δική τους δημιουργία μέσα από το σπίτι τους, ώστε να μην αποκοπούν από την τέχνη του χορού που τόσο αγαπούν.

Ας αναγνωρίσει ο καθένας τη δύναμη που μπορεί να αντλήσει μέσα από την τέχνη!!!Κι ας αναρωτηθούμε αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρα και άλλα πλούσια θεάματα τέχνης και πολιτισμού!

Νίνα Δράκου
Διοργανώτρια μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων τέχνης & πολιτισμού