Έχουμε μπει στην αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία σύμφωνα με το περιοδικό Atlantic θα επανέλθει την επόμενη άνοιξη.
Εδώ κι έναν χρόνο, όπου σταθείς κι όπου βρεθείς ακούς κυριολεκτικά ένα πράγμα. Πότε θα επανέλθουμε άραγε σε όλα όσα γνωρίζαμε πριν έρθει η πανδημία του κορωνοϊού στις ζωές μας; Το επιδραστικό αμερικανικό περιοδικό Atlantic συγκέντρωσε τις απόψεις ειδικών επί του θέματος, παρουσιάζοντας στο αναγνωστικό του κοινό το πλέον πιθανό σενάριο για την επιστροφή μας στην μετά-πανδημική κανονικότητα.
Το ευχάριστο είναι ότι επιτέλους για πρώτη φορά υπάρχει φως στον ορίζοντα, με την βελτίωση από εδώ και πέρα να είναι συνεχής. Η κατάληξη της αναμένεται να είναι η πλήρης επιστροφή μας σε κανονικούς ρυθμούς του χρόνου την άνοιξη.
Προφανώς δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού από τώρα, ωστόσο παρά τις αβεβαιότητες -νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού, παραδόσεις εμβολίων κ.ά.- και γενικότερα τη δυσκολία πρόβλεψης για τον ακριβή χρόνο λήξης μίας πανδημίας, ήδη υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ώστε να γίνουν βάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με ένα μελλοντικό χρονοδιάγραμμα ανά εποχή.
Να επισημάνουμε ότι η ανάλυση του περιοδικού αφορά κυρίως τις Η.Π.Α, παρόλα αυτά είναι σχεδόν δεδομένο πως όσα δημοσιεύθηκαν εκεί θα μπορούσαν να συμβούν και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με το Atlantic η φετινή άνοιξη θα είναι λίγο, πολύ όπως κι η περσινή με αρκετές απαγορεύσεις στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο θα έρθει το καλοκαίρι που θα θυμίζει αυτά τα καλοκαίρια, που ζήσαμε προ Covid.
Μετά το καλοκαίρι ωστόσο όσο θα μπαίνουμε στο επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα υπάρχουν δύο εκδοχές: Είτε μία συνεχιζόμενη επιφυλακτική βελτίωση της κατάστασης είτε ένα μέτριο πισωγύρισμα, που όμως θα ακολουθηθεί την επόμενη άνοιξη από μία σχεδόν βέβαιη, πλέον, επιστροφή σε μία κανονική προπανδημική ζωή.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι η καθημερινή ζωή τους λίγους επόμενους μήνες μέχρι το φετινό καλοκαίρι -σε μεγάλο βαθμό- θα συνεχίσει να απέχει αρκετά από την κανονικότητα. Άλλωστε δεν θα έχουν εμβολιαστεί τόσοι άνθρωποι προκειμένου να επιτευχθεί πρώτα η απαιτούμενη ανοσία κι έπειτα η προσδοκώμενη κανονικότητα. Δεν είναι λίγοι κι οι ειδικοί που δεν αποκλείουν ότι μέσα στην άνοιξη η κατάσταση μπορεί πρόσκαιρα να επιδεινωθεί ξανά, κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και με αυτές τις μεταλλάξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά από Covid-19. Όπως δήλωσε ο δρ Ασίς Τζα, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, περίπου στο τέλος Μαρτίου «θα νιώθει πια άνετα να πάει στο σπίτι ενός φίλου του για ένα ποτό σε κλειστό χώρο και χωρίς μάσκα, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο θα είναι εμβολιασμένοι».
Από την άλλη ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Άντριου Νόιμερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος δηλώνοντας: «Αν εξαιρεθεί η περίπτωση κάποιας πραγματικά τρελής μετάλλαξης, περιμένω ότι το καλοκαίρι θα μοιάζει πολύ με εκείνο του 2019».
Μολονότι άλλοι ειδικοί είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το Μάιο, σχεδόν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων ότι «κάποια στιγμή, ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ο συνδυασμός των προχωρημένων εμβολιασμών και του πιο ζεστού καιρού πιθανότατα θα κάνει πολλές δραστηριότητες πολύ ασφαλέστερες, όπως τις συναντήσεις οικογενειών και φίλων ακόμη και σε κλειστούς χώρους, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τη μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την εστίαση, τα ταξίδια, τα σχολεία κ.ά».
Σιγά, σιγά οι άνθρωποι θα ανοίξουν τον κύκλο των κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων τους. Από τη στιγμή μάλιστα που θα έχουν όλοι εμβολιαστεί αναμένονται ξανά μέσα στο καλοκαίρι π.χ. οι μεγάλες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις χωρίς μάσκα και παράλληλα η επιστροφή στα εστιατόρια, ακόμη και σε κλειστό χώρο, εφόσον αερίζονται καλά και δεν επικρατεί συνωστισμός. Από την άλλη πλευρά, πάντως, πολλοί ειδικοί δεν περιμένουν μέσα στο καλοκαίρι την επιστροφή των συναυλιών και άλλων μαζικών εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους.
Μετά και τον επόμενο χειμώνα θα έρθει για τα καλά η άνοιξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο κορωνοϊός δεν θα έχει εξαλειφθεί (αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ), αλλά όπως η γρίπη θα αποτελεί ένα εποχικό χειμωνιάτικο φαινόμενο, αντιμετωπίσιμο με τα εμβόλια.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ