Μαγειρεύοντας με λουλούδια

Στην ελληνική κουζίνα, έχουμε συνηθίσει τα λουλούδια της κολοκυθιάς στα μαγειρευτά, τα λουλούδια της λεμονιάς και της αμυγδαλιάς ως γλυκό, το χαμομήλι, την αρμπαρόριζα, και το σαφράν ως μυρωδικά σε μαρμελάδες, τσάγια και γλυκά. Όμως υπάρχουν κι άλλα.

Η ίρις, ο υάκινθος, η πετούνια, η αζαλέα και πολλά άλλα λουλούδια μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης και βασικό υλικό στα γλυκά, στα ροφήματα και στα φαγητά μας αρκεί να ενημερωθούμε πρώτα για το ποια τρώγονται και ποια όχι.

Επίσης, παρόλο που είναι δελεαστική λιχουδιά καλό είναι να μην καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή συχνά, επειδή δεν είναι συνηθισμένος ο οργανισμός μας να τα μεταβάλλει και μπορούν να επιφέρουν διαταραχές. Επίσης, να μην χρησιμοποιούνται λουλούδια από ανθοπωλεία λόγω των πολλών φαρμάκων στην επεξεργασία τους. Για καλύτερο άρωμα χρησιμοποιείτε τις κορυφές των λουλουδιών, και μη χρησιμοποιείτε μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει. Τέλος, τα μαραμένα λουλούδια έχουν ήδη εκκρίσεις τοξινών και καλύτερα να πετάγονται. Φαίνεται άλλωστε και από την πικρή τους γεύση. Πλύνετέ τα καλά με κρύο  νερό, δείτε ότι δεν έχουν έντομα και αφαιρέστε το μίσχο. Φυτέψτε τα σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Είναι διακοσμητικά, μυρωδικά και γίνονται και το μυστικό σας όπλο στην κουζίνα..

Πάρτε Ιδέες…

– Οι τουλίπες αφού τους αφαιρέσετε τους στήμονες συμπληρώνουν μια σαλάτα κοτόπουλο! Επίσης και τα λουλούδια της γιούκας, αφού πρώτα τους αφαιρεθούν οι καρδιές γιατί είναι πικρές.

– Η γουϊστέρια ενδείκνυται για κρασί, κομπόστες, τηγανίτες και μέλι

– Η Βερμπένα ενδείκνυται για φρουτοχυμούς και κρασιά.

– Μπορείτε να φτιάξετε ξύδι από άνθη ροδακινιάς, ρίχνοντας 25-30 γραμμάρια λουλούδια σε ένα δοχείο με μισό λίτρο ζεστό και να το αφήσετε για 15 μέρες.

– Τα άνθη φλαμουριάς  μπορούν να γίνουν τσάι ή να προσθέσουν άρωμα στο μέλι

– Τα σκυλάκια είναι καταπληκτικά σε σάλτσα μήλου με σταφίδες.

– Τα άνθη κίτρινου κρόκου ανακατεμένα με βούτυρο σερβίρονται σε τοστ.

– Τα γεράνια ταιριάζουν σχεδόν σε όλα τα πιάτα ενώ μπορείτε να κάντε πολλά με την λεβάντα.  Προσθέστε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας στην επόμενη ετοιμασία των μπισκότων ή των κέικ σας. Χρησιμοποιείστε λουλούδια λεβάντας ως καρυκεύματα αντί για δενδρολίβανο σε τόνο που θα ψήσετε σε κρέμα και μαρινάρετε μοσχάρι με λουλούδια λεβάντας , λουλούδια μάραθου, και τριμμένο πιπέρι.

liveit