Τα αρχαία ελληνικά αγάλματα συναντούν το graffiti και εκτίθενται στις μεγαλύτερες γκαλερί της χώρας

Ο Γιάννης Καραμπέτσος είναι ένας από τους καλύτερους tattoo artists της χώρας. Αν με ρωτούσατε προσωπικά, θα έλεγα ο καλύτερος. Διατηρεί το studio Sake Tattoo στο κέντρο του Χαλανδρίου και εκεί χτυπάνε τατουάζ εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μήνα, ανάμεσά τους  a class celebrities, αθλητές  και καλλιτέχνες.

Τον γνώρισα πριν δέκα χρόνια, όταν ήταν ένα πολύ ταλαντούχο παιδί που έκανε graffiti, είχε ανοίξει το πρώτο δικό του μαγαζί και φαινόταν πως θέλει να εξελίσσει αυτό που κάνει ασταμάτητα. Έτσι και έγινε. Σήμερα, το Sake Tattoo Crew σαρώνει σε βραβεία στα ελληνικά και διεθνή tattoo conventions και ο ίδιος γίνεται συχνά θέμα στα ΜΜΕ για τα one of a kind ρεαλιστικά σχέδια τατουάζ που βαράει ο ίδιος.

Πλέον ο Γιάννης πήγε την τέχνη του ένα βήμα παραπέρα και μάλιστα πολύ παραπέρα. Μια μέρα εκεί που καθόταν, σκέφτηκε πως τα ομοιώματα από λευκά αρχαία ελληνικά αγάλματα, όπως πχ η Νίκη της Σαμοθράκης, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βαφτούν με έντονα χρώματα και να περαστούν με φωσφοριζέ βερνίκια, να σχεδιαστούν, να τους προστεθούν φώτα neon και να αλλάξουν εντελώς μορφή, χωρίς όμως να χάσουν την ταυτότητά τους. Ο Sake ήθελε να παντρέψει το κλασσικό με το καινούριο. Και το έκανε. Και ήταν πανέμορφο. Και το ονόμασε “Statue Αrt Crimes”.

Oι γκαλερί στις οποίες απευθύνθηκε ενθουσιάστηκαν, και πλέον όλα τα Statue Art Crimes είτε εκτίθενται στους μεγαλύτερους χώρους τέχνης της Ελλάδας είτε έχουν αγοραστεί από ιδιώτες συλλέκτες. Ο Γιάννης μίλησε στο marieclaire.gr για τα έργα τέχνης που αυτό το καλοκαίρι στόλισαν τη βιτρίνα του Κapopoulos Fine Arts στα Ματογιάννια της Μυκόνου και όχι μόνο.

“Η ιδέα δημιουργήθηκε τυχαία.Κάποια στιγμή που είχα ελεύθερο χρόνο ,κάνοντας βόλτα στο κέντρο και έχοντας σκοπό την επίσκεψη σε μουσεία της Αθήνας , πέρασα από τις γειτονιές που ήταν τα μέρη στα οποία έκανα graffiti παλιά. Στην επιστροφή μου από τα μουσεία , μου γεννήθηκε η ιδέα του πειραματισμού μιξάροντας την αρχαία τέχνη με τη μοντέρνα (όπου μοντέρνα βάλτε graffiti , collage , neon-lights ) . Έτσι ξεκίνησα και τα πρώτα installations . Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα τα έβλεπα σε διάφορες γκαλερί , τα έκανα για εμένα , μέχρι που κάποιοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου , ενδιαφέρθηκαν και με συμβούλεψαν για το πώς να κινηθώ. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα project κατάφεραν να μπουν στις πιο επώνυμες γκαλερί της Ελλάδας, και αρκετά κομμάτια ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή προς το εξωτερικό. “

“Προς έκπληξή μου η γκαλερίστες και συλλέκτες έχουν αγκαλιάσει πολύ θερμά τα projects μου , δίνοντας μου πολύ καλές κριτικές και λέγοντας μου ότι θα έχουν σημαντική πορεία σε βάθος χρόνου.Τα πιο πολλά κομμάτια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην gallery Καπόπουλος αλλά και σε διάφορες άλλες. Επίσης μπορεί να τα βρείτε και στο site μου www.sake.gr.”

“Oι τέχνες και οι τεχνικές που συνεργάζονται για το αποτέλεσμα των Statues of Crimes είναι η γλυπτική , το graffiti , η ζωγραφική , τα neon-lights , η ξυλουργική και η φανοποιεία, ενώ οι επιρροές μου προέρχονται από το Graffiti , την POP κουλτούρα και από τις εικόνες που βλέπω καθημερινά.”

‘Όσα μικρά παιδιά έχουν αντικρίσει τα γλυπτά , ενθουσιάζονται και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό ,γιατι τα παιδιά είναι πιο σκληρός κριτής.”

“Εδώ και αρκετό καιρό κάνω Installations επάνω σε πίνακες , ξύλα, μέταλλα αλλά και σε τοίχους . Κάποια από αυτά κοσμούν τους χώρους επώνυμων επιχειρήσεων της χώρας.”

“Στο μέλλον θα παρουσιαστούν γλυπτά που θα είναι και πάλι βασισμένα στο πάντρεμα της τέχνης , όπως δηλαδή λειτουργώ και τώρα, με ακόμα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα . Επίσης θα υπάρχουν project που θα έχουν σχέση με fashion, car και helicopter customizations αλλά και πολλά αλλά μοναδικά installations.”

“Ονειρεύομαι να δω τα έργα μου σε χώρους σημαντικών συλλεκτών σε καταξιωμένες galleries αλλα και σε μουσεία μοντέρνας τέχνης. Το 2019 θα ανακοινωθούν κάποιες σημαντικές συνεργασίες μου στο χώρο της fashion industry . Μία από αυτές θα είναι και συνεργασία μου με μια παγκόσμια εταιρεία με καπέλα την Νew Εra οπου η παρουσίαση θα γίνει την άνοιξη του 2019 .”

marieclaire.gr