Τι γίνεται όταν σε ένα νησί του Αρκτικού Κύκλου ο άνθρωπος εξαφανίζεται και αφήνει πίσω του άδεια σπίτια; Πολύ απλά, η φύση αναλαμβάνει να τα… γεμίσει. Όπου «φύση» βάλε «πολική αρκούδα» και είσαι μέσα.
Έχοντας από μικρός πάθος με τη φύση ο 41χρονος σήμερα Μοσχοβίτης Dmitry Kokh, είχε την τύχη να καταγράψει με τον φακό του την επιστροφή της φύσης στα σημεία από τα οποία αποχώρησε ο άνθρωπος.
Στο πιο πρόσφατο του πρότζεκτ, λοιπόν, ο Ρώσος φωτογράφισε πολικές αρκούδες να έχουν εγκατασταθεί σε εγκαταλελειμμένο μετεωρολογικό σταθμό στον ρωσικό Αρκτικό Κύκλο.
Το 1934 οι σοβιετικές αρχές εγκατέστησαν μετεωρολογικό σταθμό στη νήσο Kolyuchin στη θάλασσα Chukchi, σε ένα νησάκι με μήκος 4,5 χιλιόμετρα και πλάτος 1,5 χιλιόμετρο, 11 χιλιόμετρα βορειότερα της χερσονήσου Chukotka· είναι το πιο ανατολικό και απομακρυσμένο μέρος της Ρωσίας.
Ο σταθμός λειτούργησε έως το 1992, οπότε και αποφάσισαν να τον κλείσουν. Οι επιστήμονες έφυγαν, τα κτίσματα παρέμειναν στο έλεος των στοιχείων της φύσης. Και η φύση επέστρεψε.
Περί τους εννιά μήνες τον χρόνο, η θάλασσα γύρω από το νησί καλύπτεται από πάγο, πολικές αρκούδες ταξίδεψαν πάνω στον πάγο και εγκαταστάθηκαν στο έρημο από ανθρώπους νησάκι.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: