Να ονειρεύεσαι με μάτια ανοιχτά γιατί αυτή είναι η ομορφιά της ζωής

Τότε δεν ήξερα!
Τώρα, όμως, ξέρω· ξέρω πως τα όνειρά σου πρέπει να τα κυνηγάς! Να μην τ’ αφήνεις να χάνονται πέρα μακριά, όπως το ηλιοβασίλεμα. Τα όνειρα πρέπει κάθε πρωί που ξυπνάς, να ξυπνάνε κι αυτά μαζί σου! Δεν πρέπει να τ’ αφήνεις να δύουν, να χάνονται μέσα στο μαύρο σκοτάδι, να σβήνουν και να τελειώνουν! Τα όνειρα δε θα πρέπει να τελειώνουν… δε θα πρέπει να μειώνονται, αλλά να αυξάνονται διαρκώς!

Τα όνειρά σου πρέπει να συνεχίζουν να μένουν ξύπνια· ξύπνια, ώστε να σου θυμίζουν κάθε ώρα και στιγμή πως υπάρχεις, πως ζεις, πως έχεις ακόμη πολλά να κάνεις σ’ αυτή τη ζωή! Έχεις πολλά να δώσεις! Δεν πρέπει να ξεχνάς πως είσαι μοναδικός… πως έχεις μονάχα μια ζωή και πρέπει να την ζήσεις όσο πιο όμορφα μπορείς, χωρίς, όμως, να την εξευτελίζεις, για το δικό σου καλό…για να νιώθεις εσύ όμορφα με τον εαυτό σου κι έπειτα και με τους γύρω σου!
Πρέπει, όμως, να το επιδιώξεις, να το θέλεις πραγματικά, να θες να ονειρεύεσαι… ν’ αφήνεις ανοιχτό τον διακόπτη μέσα σου, το διακόπτη των ονείρων σου που σε κρατάει ζωντανό, που σου υπενθυμίζει διαρκώς πως υπάρχεις, που σε κάνει να χαμογελάς και να βλέπεις τη ζωή πιο θετικά, με τρέλα· αυτή την γλυκιά τρέλα που σε βοηθάει να τολμάς να κάνεις πράγματα που πριν ίσως δεν φανταζόσουν πως θα έκανες, που σου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση μέσα στην ψυχή…

Να ονειρεύεσαι, λοιπόν! Ναι! Να ονειρεύεσαι! Να ονειρεύεσαι με μάτια ανοιχτά, γιατί αυτή είναι η ομορφιά της ζωής! Να σε συντροφεύουν πάντα τα όνειρά σου και να μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σου πει πως δεν έχει κανένα νόημα αυτό… Γιατί, αυτό είναι το νόημα της ζωής, το πραγματικό νόημα! Γι’ αυτό αξίζει να υπάρχεις, ακόμη κι αν δεν πραγματοποιηθούν ποτέ, σου δίνουν πολλά κίνητρα για να τολμήσεις, να προσπαθήσεις, να νιώσεις ζωντανός, ελεύθερος και δυνατός, ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα!
Ναι, όλα μπορείς να τα καταφέρεις, αν ονειρεύεσαι!
Ακόμη κι αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, να το καταφέρεις, αρκεί, όμως, να το θες πραγματικά εσύ! Ό,τι θέλουμε μπορούμε να το καταφέρουμε! Ο άνθρωπος ακόμη και βουνά μπορεί να μετακινήσει, αν το θέλει πραγματικά, έλεγε ο Καζαντζάκης! Ο άνθρωπος μπορεί τα πάντα! Εσύ μπορείς τα πάντα, αλλά πρέπει πρώτα να το πιστέψεις εσύ ο ίδιος, να το κάνεις όνειρο μέσα σου κι έπειτα πράξη! Ναι, όνειρο! Από τα όνειρα τα πάντα ξεκινάνε κι έπειτα καταλήγουν στις πράξεις! Τα όνειρα μπορεί να γίνουν ρεαλιστικά, αρκεί εσύ ο ίδιος να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις!

Να αφήνεις τα όνειρά σου να σε συντροφεύουν πάντα και να μην ξεχνάς εκείνα που έκανες σαν παιδί, γιατί έτσι το παιδί θα συνεχίσει να ζει μέσα σου· δεν θα πεθάνει ποτέ! Κι όλοι το έχουμε ανάγκη αυτό το παιδί, για να μας θυμίζει ποιοι πραγματικά είμαστε ή καλύτερα ποιοι θέλουμε να είμαστε! Ειδικά δε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που κινδυνεύουμε να χάσουμε την ταυτότητά μας, την αληθινή μας ταυτότητα, την Ανθρωπιά μας!

Να ζεις λοιπόν και να ονειρεύεσαι με μάτια ανοιχτά! Η ζωή είναι πολύ μικρή! Γι’ αυτό αξίζει να ζεις και να υπάρχεις… να μην εγκαταλείψεις ποτέ τα όνειρά σου, για να μη σε εγκαταλείψουν κι αυτά, γιατί από τα όνειρά σου θα κερδίσεις πολλά! Πάνω απ’ όλα θα κερδίσεις εσένα κι αυτό που θέλεις αληθινά να είσαι! Γι’ αυτό να μη σταματήσεις ποτέ να ονειρεύεσαι για να μην ξεχάσεις πως υπάρχεις και πως έχεις ακόμη πολλά να δώσεις στον εαυτό σου αλλά και σε όσους σε περιτριγυρίζουν!
Να αγαπάς τα όνειρά σου, γιατί είναι δικά σου! Να τα υποστηρίζεις και να τα κυνηγάς· γιατί, όπως έχει πει ο Carl Sandburg
“ Τίποτα δεν συμβαίνει, αν πρώτα δεν ονειρευτούμε ”.

Της Μιρένας Πατρού