Ο κορωνοϊός “κόλλησε” τους έφηβους στο κινητό τους

Το αποτύπωμά της φαίνεται πως άφησε η πανδημία σε πολλά παιδιά και εφήβους

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, 6 στους 10 εφήβους έχει αναπτύξει εξάρτηση από το διαδίκτυο ενώ το 20% έχει παραιτηθεί από κάθε βασική δραστηριότητα που είχε πριν την καραντίνα.

Οι έφηβοι, στην πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους, χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από την καραντίνα. Απομακρύνθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο, με αποτέλεσμα να βρουν διέξοδο στο διαδίκτυο.

Δύο χρόνια μετά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το 63% των εφήβων είναι πλέον όμηροι του διαδικτύου, καθώς είναι πλήρως εξαρτημένοι από αυτό.

Ανησυχητικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για την υγεία των εφήβων, αγόρια και κορίτσια που «κλείστηκαν» στον κόσμο του ίντερνετ, παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνούς αυτοτραυματισμούς, επιθετικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

Μάλιστα, το 20% εγκατέλειψαν δραστηριότητες και παρέες, ενώ παραιτήθηκαν και από τις σχολικές τους υποχρεώσεις.

Τα κορίτσια όμως φαίνεται να είναι εκείνα που έχουν εγκλωβιστεί περισσότερο στην εικόνα του διαδικτύου. Το 40% αυτών κάνουν υπερβολική χρήση των social media, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταθλιπτικά συναισθήματα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αγόρια και κορίτσια που εμφανίζουν αυτές τις συμπεριφορές, χρήζουν άμεσης βοήθειας και ψυχολογικής στήριξης.

parallaximag