Επιστήμονες προβλέπουν τον θάνατο του κάθε ανθρώπου ανάλογα με τον τρόπο που περπατάει

Μέσω αισθητήρων κίνησης του καρπού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη κινδύνου θνησιμότητας ενός ανθρώπου έως και πέντε χρόνια μετά.

Η αλήθεια είναι πως κάπως ανατριχιαστικό είναι, ωστόσο επιστήμονες ισχυρίζονται πως μπορούν να προβλέψουν πότε θα πεθάνει ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τον τρόπο που περπατάει. Μιλούν για μια νέα μελέτη η οποία κάνει λόγο για ειδικές μετρήσεις που μπορούν να έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες. Αυτές λαμβάνονται μέσω αισθητήρων κίνησης του καρπού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη κινδύνου θνησιμότητας ενός ανθρώπου έως και πέντε χρόνια μετά.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (20/10) στο περιοδικό PLOS Digital Health και εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 14 χρόνια συνολικά, ενώ ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρακολουθούσαν την επιτάχυνση και την απόσταση που διανύθηκε από τον κάθε χρήστη σε κομμάτια των έξι λεπτών.

Κατά το τεστ αυτό των έξι λεπτών περπάτημα, οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν την καρδιακή και πνευμονική λειτουργία που συνήθως μετράται κατά τη διάρκεια ιατρικών ραντεβού. Έτσι βλέπουν τους ασθενείς να περπατούν με κανονικό ρυθμό για έξι λεπτά και συγκρίνουν την συνολική απόσταση που διανύθηκαν συγκριτικά με άλλους που είναι στην ηλικία τους.

Αυτή η μέτρηση μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα επιταχυνσιόμετρο σε έναν αισθητήρα καρπού ή μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, όπως ανέφερε ο Schatz στην Daily Beast.

Οι προβλέψεις που έγιναν για τον μελλοντικό θάνατο των χρηστών ήταν 72%σωστές μετά από ένα χρόνο και 73% σωστές μετά από πέντε χρόνια.